ESET Mobile Security

Prva NOD32 verzija bila je za DOS, što govori o tradiciji kompanije ESET. Sada se bore za bezbednost mobilnog sveta uz Mobile Security

ESET-Mobile-Security-for-Android

Tokom proteklih deset godina NOD32 se etablirao kao jedno od najboljih antivirusnih rešenja za PC računare, a sada postoje posebni antivirusi za poslovne primene (serveri, obezbeđenje na nivou mreže), odnosno za kućne korisnike gde se, pored osnovnog NOD32 paketa, nudi i Smart Security kao kompletno bezbednosno rešenje s integrisanim firewall‑om. Tu su i verzije za MacOS (Cyber Security), pa tako ESET pokriva sve primarne računarske platforme.

Budući da je mobilno tržište trenutno najaktuelnije, ESET nudi i posebne softverske pakete namenjene modernim mobilnim telefonima i tabletima. Android je najzastupljeniji OS, pa je logično da ESET Mobile Security softver bude namenjen upravom ovom operativnom sistemu. Ipak, tu su i verzije za Windows Mobile uređaje pa čak i „antički“ Symbian.

ESET Mobile Security ne nudi samo povećanje bezbednosti skeniranjem svih podataka, već i dodatne funkcije. Task management je mnogo precizniji, pa je moguće pratiti sve aplikacije i servise koji rade na uređaju. Blokiranje pozivanja određenih brojeva ili primanje poziva sa određenih brojeva takođe je jedna od naprednih opcija, a tu su i sve antivirusne opcije, poput konstantnog skeniranja SMS i MMS poruka (i celog Internet saobraćaja), antispam zaštite i slično. Iako danas potreba za antivirusom kod Symbian OS‑a nije velika (nema interesovanja hakera za nove napade na ovaj OS), lepo je što ESET nudi Mobile Security i za Symbian S60 3, Symbian S60 5 i Symbian 3 telefone.

Pročitajte i:  Android malver u lažnom Google Chrome ažuriranju

Windows Mobile platforma u svojim novijim verzijama ima integrisano solidno antivirusno rešenje, pa je potreba za dodatnim softverom koji obavlja tu funkciju manja. Ipak, ranije WMverzije bile su više izložene riziku, pa vlasnici starijih Windows telefona treba da instaliraju dodatni antivirusni softver. ESET Mobile Security namenjen je Windows mobilnim platformama 5, 6, 6.1 i 6.5, i nudi sličnu funkcionalnost kao Symbian verzija.

Uz skeniranje SMS i MMS poruka i kompletnog Internet saobraćaja, uz već pomenutu mogućnost blokiranja dolaznih i odlaznih poziva, tu je i napredni task manager. Postoji i sistem zaštite od krađe telefona, gde softver, naravno, neće sprečiti krađu, ali će pomoći korisniku da zaštiti podatke. Prostim slanjem specijalne SMS poruke na telefon, moguće je obrisati kompletan sadržaj (sve kontakte, podatke s memorijske kartice i slično) i na taj način sprečiti pristup privatnim podacima. Pored toga, moguće je podesiti telefon da u slučaju ubacivanja druge SIM kartice, na prethodno određene brojeve telefona pošalje automatski SMS koji, između ostalog, sadrži i broj ubačene SIM kartice, pa je eventualna potraga za telefonom znatno lakša.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija novu traku za navigaciju koja je bliža vašim palčevima

Android OS zbog relativne otvorenosti platforme i velikog broja uređaja predstavlja najveći izazov za razne napade, pa ESET Mobile Security može da bude veoma koristan. Osnovna verzija ESET Mobile Security aplikacije za Android je besplatna, dok se napredne mogućnosti dobijaju kupovinom Pro verzije. U free paketu ESET Mobile Security nudi primarne funkcije, dakle skeniranje svih aplikacija i Internet saobraćaja, kao i SMS komande preko kojih se uređaj može kompletno zaključati, obrisati sadržaj i aktivirati GPS radi asistencije u potrazi. Za osnovnu zaštitu, to je više nego dovoljno.

Za one koji se opredele za Pro verziju, ESET Mobile Security nudi dosta dodatnih bezbednosnih mogućnosti. Kod zaštite podataka, najbitnija je anti‑phishing zaštita koja vas brani od pokušaja nekih Web sajtova da kroz rupe u pretraživačima pristupe korisničkim podacima kao što su lozinke, nalozi ili, još bitnije, razne bankarske informacije ili detalji kreditnih kartica koji se koriste za plaćanje putem Android uređaja.

Drugi deo dodatnih funkcija odnosi se na krađu uređaja, odnosno pružanja više informacija o tome u čije je ruke dospeo telefon/tablet. Na bilo koji znak neovlašćenog pristupa (pogrešan PIN kod ili lozinka) ili ubacivanje druge SIM kartice, uređaj na kome je instaliran i podešen ESET Mobile Security automatski će se zaključati, napraviće fotografije s prednje i zadnje kamere i te slike zajedno sa svim informacijama o telefonu i SIM kartici biće poslate na ESET server. Nakon toga, vlasnik uređaja na my.eset.com može da proglasi uređaj nestalim i započne potragu, a po želji i da obriše sve podatke s nestalog telefona/tableta.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

Na kraju, tu je i filter za SMS poruke i pozive, gde korisnik ima potpunu kontrolu nad svim parametrima. Moguće je podesiti s kojih brojeva ne želite da primate SMS poruke, u koje vreme ne želite da se javljate na određenu grupu brojeva i slično. Sve ove mogućnosti ESET Mobile Security nudi na Android uređajima od OS verzije 2.3 do najnovije i to uz minimalne hardverske zahteve, pa je ovaj softver i zbog toga jedno od najpopularnijih antivirusnih rešenja za telefone i tablete.

Miloš Stamenković

Objavljeno u časopisu PC#230

Pročitajte još:

Za bezbedniji Android

GDATA Security

 

Facebook komentari: