Etsy prodavci kreću u dogovoreni štrajk protiv visokih nameta platforme

Etsy prodavci protestuju zbog najnovijeg povećanja naknada u marketu stavljajući svoje prodavnice u „vacation mode“ na nedelju dana do 18. aprila. Nejasno je koliko je prodavaca preduzelo akciju, ali peticija generalnom direktoru ima skoro 54.000 potpisa.

Etsy prodavci kreću u dogovoreni štrajk protiv visokih nameta platforme

Etsy prodavci traže ukidanje povećane naknade

Najveći problem je povećanje transakcionih naknada sa 5 na 6,5%. Iako to možda ne zvuči mnogo, osnovna naknada će se više nego udvostručiti za manje od četiri godine. Takođe, mnogi od prodavaca su se žalili na ponekad obavezan program oglasa van sajta koji naplaćuje dodatne naknade za artikle prodate preko tog sistema i program Star Seller koji vrši pritisak na prodavnice da ispune ponekad nerealne ciljeve isporuke i podrške.

Prodavci koji štrajkuju pozvali su Etsy da opozove povećanje naknade, otkaže Star Seller, dozvoli svima da odustanu od oglasa van sajta i da se suzbije sa lukavim preprodavcima. Etsy je do sada branio povećanje naknada tvrdeći da bi to ubacilo dodatni novac u posao, a ne da bi povećalo profitne marže. Prodavci su štrajk takođe označili kao prvi korak u većem pokazivanju solidarnosti za koji se nadaju da će im dati veće pregovaračke moći.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: