BIZIT plus

EU kaznila Google zbog favorizovanja svojih usluga na Androidu

Google je dobio rekordnu novčanu kaznu u iznosu od 4,3 milijarde evra od strane EU regulatornog tela zbog kršenja zakona o zaštiti konkurencije. Evropska komisija kaže da je Google zloupotrebio svoju Android dominaciju na tržištu u tri ključna područja: uslovljavanjem preinstaliranja Google-ovih aplikacija (Chrome) i pretraživača, plaćanjem proizvođačima da se na uređajima nađe samo njihov pretraživač, i sprečavanjem razvoja drugih tehnologija i pretraživača na mobilnim uređajima sa Android-om.

Evropska komisija sada želi da Google „u roku od 90 dana od odluke privede svoje nezakonito ponašanje kraju“. To znači da će Google morati da prekine prisiljavanje proizvođača da preinstaliraju Chrome i Google pretraživač kako bi ponudili Google Play prodavnicu na uređajima. Google će, takođe, morati da prekine sa sprečavanjem proizvođača telefona da koriste „forked“ verzije Android-a, pošto Komisija kaže da Google „nije pružio nikakve validne dokaze da će „forked“ verzije Android-a biti podložne tehničkim kvarovima ili da neće podržavati aplikacije.“ Google-ova ilegalna plaćanja za vezivanje aplikacija prestalo je 2014. godine nakon što je EU počela da razmatra ovo pitanje.

Generalni direktor Google-a, Sundar Pichai, navodno je juče o ovome telefonski razgovarao sa poverenicom Evropske komisije za tržišnu konkurenciju, Margrethe Vestager, pa je od nje direktno saznao kakva bi trebalo da bude odluka Komisije. Kazna od 4,3 milijarde evra ne bi trebalo finansijski da ugrozi ovu kompaniju, jer je Alphabet nedavno objavio kako na svojim računima ima finansijske rezerve od čak 102,9 milijardi američkih dolara.

Pročitajte i:  Google Podcasts uskoro prestaje sa radom, korisnici pozvani da pređu na YouTube Music

Evropska unija strogo reguliše ovakvo ponašanje i Evropska komisija je ocenila kako su Google-ove prakse favorizovanja vlastitih proizvoda i usluga u suprotnosti s važećim propisima. Osim spomenute finansijske kazne Google će morati da prekine sa svim navedenim oblicima nelojalne tržišne konkurencije, a Evropske komisija će nastaviti da ga nadzire.

Google planira da uloži žalbu na odluku, a takođe i upozorava da odluka EU može u budućnosti da utiče na besplatni poslovni model Android-a. Smatraju kako je Android korisnicima dao više izbora što se tiče aplikacija, a ne manje, i da je njihova platforma fleksibilna i okrenuta korisnicima, kao i da ceo Android ekosistem omogućava inovacije, niže cene i, najvažnije od svega, podstiče konkurenciju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: