EU: Milijardu evra kazne za Intel

core_i71Evropska Unija je odredila 1,06 milijardi evra kazne za Intel zbog toga što je plaćao svojim kupcima da ne koriste konkurentske proizvode. Kazna je najviša koju je EU ikada odredila za kršenje antimonopolskih zakona, prethodni rekord je držala kazna određena Microsoftu (899 miliona evra).

Istraživački Evropske komisije su ustanovili da je Intel kreirao kompleksan sistem rabata da bi podstakao proizvođače računara kao što su Acer, Dell, Lenovo i NEC da koriste samo njegov hardver. Pored toga, ova kompanija je nemačkom maloprodajnom lancu Media Markt pružila finansijske pogodnosti da bi prodavala računare koji imaju Intelove čipove. Intelov najveći konkurent, kompanija AMD, obavestila je vlasti u Briselu o ovom problemu još 2000. godine.

Pored kazne, EU od Intel zahteva da promeni sistem rabata tako da bude usklađen sa propisima. Generalni direktor Intela, Paul Otellini, je najavio da će se kompanija žaliti na ovu odlugu sudu u Luksemburgu i izjavio da ne veruje da su svojim poslovanjem prekršili propise EU. S druge strane, u AMD-u je odluka dočekana pozitivno, a udruženje za zaštitu potrošača iz Brisela (BEUC) je najavilo podizanje grupne tužbe radi obeštećenja korisnika računara.

Pročitajte i:  Microsoft u saradnji sa novinskom agencijom Semafor na projektu za AI

Po zakonima Evropske Unije, međunarodne kompanije koje posluju na jedinstvenom tržištu moraju se pridržavati definisanih pravila. Intel treba da kaznu plati u roku od tri meseca, u slučaju da izgubi žalbu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,