EU mobilni operateri će deliti podatke o lokaciji kako bi pratili širenje COVID-19

Sve više vlada se oslanja na praćenje lokacije telefona u nastojanju da prati i obuzda širenje COVID-19. Osam evropskih operatera, uključujući Deutsche Telekom (T-Mobile), Orange i Vodafone, složilo se da će sa Evropskom komisijom deliti podatke o lokaciji telefona kako bi pomogli u merenju rasprostranjenosti koronavirusa.

PCPress.rs Image

To odmah pokreće pitanja vezana za privatnost, ali jedan zvaničnik u razgovoru za Reuters naglasio je da će EK zaštititi korisnike. Podaci će biti objedinjeni i anonimni, rekao je zvaničnik. Komisija će takođe izbrisati podatke kada se pandemija završi. Evropski nadzornik za zaštitu podataka takođe želi da Komisija „jasno definiše“ podatke koje želi da prikuplja, održava transparentnost i ograniči pristup na epidemiologe i druge relevantne stručnjake.

SZO za zaštitu privatnosti

S druge strane, Svetska zdravstvena organizacija je tvrdila da bi svaka tehnološka pomoć u borbi protiv COVID-19 morala da zaštiti ljudska prava i privatnost. Iako bi ovo moglo da smiri neke strahove da će se praćenje koristiti kao izgovor za nadgledanje stanovnika EU, i dalje postoje zabrinutosti.

Pročitajte i:  DMA zakon EU podržava manje rivale tehnoloških giganta

Bez obzira koliko EU bila pouzdana, nejasno je koliko efikasno može osigurati anonimnost i zaštititi te podatke. Iako je jačina epidemije koronavirusa možda relativno kratka, nije jasno koliko će trajati kriza. Postoji mogućnost da bi praćenje moglo da traje duže nego što bi neki želeli.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,