EU istražuje Metu zbog zabrinutosti oko maloletnika

Postupak Evropske komisije će ispitati da li je Meta prekršila Zakon o digitalnim uslugama.

PCPress.rs Image

Da li Meta pravilno procenjuje i deluje protiv rizika?

Meta se ponovo našla na udaru zbog svojih metoda (ili njihovih nedostatka) zaštite dece. Evropska komisija je pokrenula formalni postupak kako bi utvrdila da li je Meta prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA) doprinoseći zavisnosti dece od društvenih mreža. I navodno ne osiguravajući visok nivo bezbednosti i privatnosti za njih.

Istraga Komisije će posebno ispitati da li Meta pravilno procenjuje i deluje protiv rizika koje donose interfejsi njenih platformi. Zabrinuti su zbog toga kako dizajn ovih platformi može “iskoristiti slabosti i neiskustvo maloletnika i izazvati zavisničko ponašanje. Zatim, kako može pojačati takozvani „rabbit hole“ efekat. Takva procena je potrebna da bi se suprotstavilo potencijalnim rizicima za ostvarivanje osnovnog prava na fizičko i mentalno blagostanje dece, kao i poštovanje njihovih prava.”

Postupak će takođe istražiti da li Meta preduzima potrebne korake da spreči maloletnike u pristupu neprimernom sadržaju. Da li ima efikasne alate za verifikaciju starosti. Takođe i da li maloletnici imaju jednostavne, snažne alate za privatnost, poput podrazumevanih podešavanja.

Pročitajte i:  Bivši inženjer Mete tuži kompaniju

DSA postavlja standarde za veoma velike online platforme i pretraživače (one sa 45 miliona ili više mesečnih korisnika u EU) poput Mete. Obaveze za određene kompanije uključuju transparentnost o oglašavanju i odlukama o moderiranju sadržaja. Zatim deljenje podataka sa Komisijom i ispitivanje rizika koje njihovi sistemi predstavljaju u oblastima kao što su rodno zasnovano nasilje, mentalno zdravlje i zaštita maloletnika.

Meta je na formalni postupak odgovorila ukazujući na određene funkcije. To su postavke roditeljskog nadzora, tihi režim i automatsko ograničavanje sadržaja za tinejdžere.

CrowdTangle

“Želimo da mladi imaju bezbedna, primerena iskustva na internetu. Proveli smo deceniju razvijajući više od 50 alata i politika dizajniranih da ih zaštite. Ovo je izazov sa kojim se suočava cela industrija. Radujemo se što ćemo podeliti detalje našeg rada sa Evropskom komisijom,” rekao je portparol Mete.

Međutim, Meta je kontinuirano neuspešno davala prioritet bezbednosti mladih. Prethodni alarmantni incidenti uključuju algoritam Instagrama koji predlaže sadržaj koji prikazuje seksualnu eksploataciju dece. Zatim tu je i tvrdnja da dizajnira svoje platforme da budu zavisničke za mlade dok predlaže psihološki štetan sadržaj, kao što je promocija poremećaja ishrane i dismorfije tela.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Meta je takođe poznata kao centar dezinformacija za ljude svih uzrasta. Komisija je već pokrenula formalni postupak protiv kompanije 30. aprila. Između ostalog zbog zabrinutosti oko obmanjujućeg oglašavanja, pristupa podacima za istraživače i nedostatka “efikasnog alata treće strane za praćenje građanskog diskursa u realnom vremenu kao i praćenje izbora”. Jedan od razloga za zabrinutost je Evropski parlament. Ranije ove godine, Meta je najavila da će CrowdTangle, alat koji javno prikazuje kako se lažne vesti i teorije zavere šire po Facebooku i Instagramu, biti potpuno ugašen u avgustu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *