EU počinje primenu pravila za Big Tech u proleće 2023

Ranije je saopšteno da će Zakon o digitalnim tržištima stupiti na snagu u oktobru.

PCPress.rs Image

Mnogo značajnih promena do kraja 2023. godine

Evropska unija ima za cilj da počne da primenjuje Zakon o digitalnim tržištima (DMA) u proleće 2023. godine, objavila je izvršna potpredsednica Margrethe Vestager na konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN) prošle nedelje. Margrethe Vestager je ranije izjavila da bi antimonopolsko zakonodavstvo, koje uvodi novi set pravila za obuzdavanje moći Big Tech-a, moglo da se primeni već u oktobru ove godine.

„DMA će stupiti na snagu sledećeg proleća i mi se spremamo za primenu čim stignu prva obaveštenja“, rekla je Vestager-ova tokom svog govora na ICN. Prema izveštajima TechCrunch-a, ona sugeriše da će Komisija biti spremna da reaguje protiv bilo kakvog kršenja koje učine velike tehnološke kompanije kao što su Meta, Apple, Google, Microsoft i Amazon.

DMA, koji čeka konačno odobrenje Saveta i Parlamenta, definiše Big Tech kao kompanije koje imaju tržišnu kapitalizaciju od preko 75 milijardi evra i poseduju društvenu platformu ili aplikaciju koja ima najmanje 45 miliona korisnika mesečno. Ove kompanije se mogu suočiti sa kaznama od „do 10 procenata svog ukupnog svetskog prometa u prethodnoj finansijskoj godini.“ Takođe, ako se utvrdi da krše pravila DMA, kazna bi se mogla povećati na 20 procenata u slučaju ponovljenog prekršaja.

Pročitajte i:  EU zahteva odgovore od TikToka

U skladu sa DMA, kompanije će imati tri meseca da prijave svoj status Komisiji, nakon čega sledi period čekanja do dva meseca da dobiju potvrdu od EU. Ovaj period čekanja, zajedno sa odloženim sprovođenjem DMA, mogao bi da znači da nećemo videti prve probleme između EU i Big Tech do kraja 2023.godine.

„Ovo sledeće poglavlje je uzbudljivo. To znači mnogo konkretnih priprema“, objasnila je Vestager-ova. „Radi se o uspostavljanju novih struktura. Takođe, radi se o zapošljavanju osoblja. Radi se o pripremi IT sistema. Radi se o izradi dodatnih zakonskih tekstova o procedurama ili obrascima za obaveštenja. Naši timovi su trenutno zauzeti svim ovim pripremama i cilj nam je da uskoro izađemo sa novim strukturama.”

Kašnjenje u realizaciji DMA bi moglo dati Komisiji više vremena da se pripremi. Takođe, kašnjenje bi moglo poslužiti kao kritika ako Komisija ne odgovori na bilo koja veća kršenja koja su se dogodila od sada do trenutka kada DMA dobije zvaničnu primenu.

Kada se usvoji, DMA će verovatno poremetiti poslovne modele koje koriste svetski tehnološki giganti. Kao prvo, moglo bi da dogodi da Apple počne da dozvoljava korisnicima da preuzimaju aplikacije izvan App Store-a, što je ideja protiv koje se izvršni direktor Apple-a, Tim Cook odlučno protivi. On tvrdi da bi spoljno učitavanje moglo da „uništi“ bezbednost iPhone-a.

Drugi zahtevi bi mogli da budu da WhatsApp i iMessage postanu interoperabilni sa manjim platformama. Takva politika može otežati WhatsApp-u kontrolu end-to-end enkripcije.

Pročitajte i:  TikTok protiv EU

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,