Amazon tuži firme zbog objavljivanja lažnih ocena o proizvodima

Amazon preduzima pravne mere protiv četiri kompanije koje je optužio da su namerno preplavile platformu za kupovinu lažnim recenzijama. Tri firme su imale skoro 350.000 recenzenata u svojim knjigama.

Amazon tuži firme zbog objavljivanja lažnih ocena o proizvodima

Recenzije imaju veliki uticaj na potrošače u Velikoj Britaniji

Recenzenti dobijaju besplatne proizvode i malu naknadu za svaku recenziju, a firma naplaćuje prodavcu naknadu za povećanje svojih ocena na Amazon-u. Firme protiv kojih je pretio sudskim postupkom optužene su da su kolektivno ciljale njene platforme u SAD-u, Velikoj Britaniji, Evropi, Japanu i Kanadi. Na sajtu jedne od firmi koja još uvek posluje, nalaze se saveti za kupce čije je recenzije Amazon odbio. Amazon kaže da je u okviru nagodbe jedna firma pristala da podeli podatke o tome ko su njeni kupci. Tvrdi da će im to pomoći da ih pronađe na svojoj platformi. Priznao je da ih je teško identifikovati jer se razmena ne odvija na samom Amazonu. Kompanija tvrdi da je 2020. zaustavila objavljivanje 200 miliona recenzija za koje je verovao da su lažne.

Pročitajte i:  Shopify „Magic“ i AI uređivač slika  

Recenzije u velikoj meri utiču na odluke o online kupovini. Vlada Velike Britanije kaže da prosečno domaćinstvo troši 900 funti godišnje na proizvode na osnovu onoga što drugi kažu o njima. Prema novim predlozima koji se trenutno razmatraju u Velikoj Britaniji, postalo bi nezakonito platiti nekome da piše ili hostuje lažne kritike. Nedavna istraga organizacije za zaštitu potrošača je otkrila da još uvek postoje kompanije koje iskorišćavaju slabosti Amazon-ovog sistema pregleda, ostavljajući kupce u riziku da kupe proizvode podstaknute hiljadama lažnih recenzija sa pet zvezdica.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: