BIZIT plus

EU predlaže obaveznih 10 godina podrške i popravke za kupljene uređaje

Evropska komisija je predstavila predlog po kome će proizvođači električnih i elektronskih uređaja morati da obezbede desetogodišnju mogućnost popravke uređaja od dana njihove kupovine.

PCPress.rs Image

Dugotrajna podrška

Ipak, za različite tipove uređaja taj rok bi mogao da bude drugačiji. Na primer, proizvođači telefona će biti u obavezi da obezbede petogodišnju servisnu podršku, proizvođači televizora bi morali da obezbede sedmogodišnju popravku, dok će veš mašine morati da imaju podršku od 10 godina. To za proizvođače znači da u tom periodu moraju garantovati da dostupnost originalnih rezervnih delova za uređaje.

EU već sada zahteva da se svi uređaji zamene ili poprave besplatno, ukoliko se desi neki kvar u roku od dve godine nakon kupovine. Po novoj regulativi, koja je takođe predložena, proizvođači neće biti u obavezi da zamene uređaj, ukoliko bi cena (za korisnike svakako besplatne) popravke bila manja od zamene uređaja.

Ovim izmenama regulative, očekuje se da bi se u narednih 15 godina smanjilo više od 18.5 miliona tona emisije gasova u atmosferu, da bi se uštedelo 1.8 miliona tona resursa za proizvodnju tih uređaja, kao i da bi se smanjilo 3 miliona tona elektronskog otpada. Izračunato je i da bi korisnici u EU tim merama uštedeli 176.5 milijardi evra, a proizvođači i prodavci 15.6 milijardi evra.

Pročitajte i:  EU otvara novu istragu protiv Mete

Navedeno je i da bi ovim merama bila podstaknuta industrija popravke uređaja, jer bi bilo potrebno značajno povećanje kapaciteta u servisima. Takođe, Evropska komisija želi da uspostavi i „European quality standard for repair services“, standardizaciju koja bi korisnicima omogućila da pronađu i odaberu najkvalitetnije servise. Svi servisi na teritoriji EU bi mogli da apliciraju za ovu standardizaciju, a da bi dobili tu oznaku morali bi da ispunjavaju minimum propisanih standarda u smislu kvaliteta i brzine popravke uređaja.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: