EU želi standardizaciju punjača za pametne telefone

Evropska Unija pokušava skoro deceniju da proizvođače pametnih telefona navede da dobrovoljno pristanu na standardni punjač za mobilne telefone. To očigledno nije dobro funkcionisalo, tako da bi Komisija EU sada mogla da preduzme agresivnije mere, prema rečima Reuters-a. „S obzirom na nezadovoljavajući napredak u ovom dobrovoljnom pristupu, Komisija će uskoro pokrenuti studiju procene uticaja kako bi stekla uvid u prednosti i mane raznih drugih opcija“, izjavila je šef za pitanja konkurentnosti EU, Margrethe Vestager.

PCPress.rs Image

Te „razne druge opcije“ mogu uključivati nove zakone. Nekompatibilni telefonski punjači su neprikladni potrošači i svake godine čine preko 50.000 tona elektronskog otpada u Evropi, procenila je komisija EU još 2009. godine. Iste te godine, 14 kompanija, uključujući Apple, Samsung i Huawei potpisale su pismo u kom su se složile da koriste standardne punjače za mikro-USB u Evropi. Iako su mnogi usvojili taj sistem, značajan izuzetak je bio Apple, koji je prošao sa svojim standardom Lightning. Evropa je pretila da će izraditi zakon kojim se to pitanje rešava, ali kao da je zaboravljeno kada su kompanije potpisale pisma obećavajući da će nastaviti da rade na standardu.

Pročitajte i:  Apple i Epic Games: Borba se nastavlja

Ako studija bude preporučila, EU može da stvori zakon koji će primoravati sve da koriste isti tip punjača. Malo je verovatno da bi Apple ikada dozvolio ikome drugom da koristi njegov Lightning konektor, koji je vlasnički i dostupan samo na Apple uređajima. Kao takav, svaki napor da se standardizuju punjači gotovo sigurno znači da će Apple morati da se kreće ka drugom otvorenom konektoru, kao što je USB-C – ili bi mogao biti kažnjen od strane Evropske Komisije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,