TrendMicro

Evo zašto bi Meta mogla da ugasi Facebook i Instagram u EU

Meta je objavila da će možda biti primorana da ugasi Facebook i Instagram na teritoriji Evropske unije. Razlog za takvu mogućnost leži u verovatnoći da se neće postići dogovor oko transfera podataka o korisnicima ovih platformi između Evrope i SAD-a.

meta

Problem je, navodno, transantlantski framework za transfer podataka

U svom godišnjem izveštaju, Meta je naglasila da u slučaju neusvajanja transantlantskog framework-a za transfer podataka, postoji realna šansa da se neki od najznačajnijih servisa, uključujući Facebook i Instagram, isključe za ta tržišta. Ipak, ovo ne treba gledati kao pretnju, već samo kao moguću posledicu problema s kojim se američka kompanija susreće u Evropskoj Uniji. U nastavku izveštaja navodi se da Meta nema želju, kao ni planove da se povuče iz Evrope, ali da se njihovo poslovanje zasniva na transferu podataka između EU i SAD-a, kako bi se obezbedilo funkcionisanje globalnih servisa.

Inače, Meta (ranije Facebook), oslanja se na EU-US Privacy Shield, framework koji je regulisao prenos podataka preko Atlantika. Međutim, Sud pravde Evropske Unije je sredinom 2020. godine, doneo odluku da taj framework nije legalan, jer nije u skladu sa GDPR-om. Sud je naveo da američki zakoni ne obezbeđuju adekvatan nivo zaštite privatnih podataka i da bi Privacy Shield bio validan, američka država bi morala da ima zakone koji su u svojoj srži ekvivalentni evropskim.

Pročitajte i:  Telekom operateri podstiču EU da natera Big Tech da plati troškove mreže

Tada je Facebook odbijao bilo kakve šanse da bi mogao da „ode“ iz Evrope, jer bi takav potez ugrozio veliki broj malih i srednjih kompanija koje svoje poslovanje zasnivaju na Facebook targetiranim oglasima. Međutim, sada je priča promenjena i navodi se da, ako evropski sud naloži stopiranje protoka podataka do SAD-a, to će dovesti do materijalnog negativnog uticaja na poslovanje kompanije u Evropi, pa će morati da se povuče iz nje.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,