Data centri 2024

Još brži internet: Wi-Fi 7 nije tako daleko

Wi-Fi 6E je najnovija verzija bežičnog interneta, ali bi većina korisnika zbog nestašice komponenti mogla da ostane bez nje, te da se jednog dana odmah prebaci na Wi-Fi 7.

PCPress.rs Image

Nestašice utiču na čitave lance proizvoda – od grafičkih kartice do Chromebook uređaja, te Wi-Fi rutera, što utiče na usvajanje novog Wi-fi 6 standarda. Iako su Wi-Fi 6E proizvodi predstavljeni još sredinom 2021. godine, ili još uvek nisu dostupni ili su zalihe ograničene. Čak i kompanije koje su obično prve u usvajanju nekih tehnologija kasne, te ih više zanima Wi-Fi 6 nego Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 6 se koncentriše na objekte u kojima je intenzivnija cirkulacija ljudi (na primer fakulteti, bolnice, veliki prodajni objekti), budući da rešava probleme zagušenog protoka. Ide do 9,6 gigabita u sekundi, što je prilično brzo, ali bi potencijal od 40 gigabita mogao da otvori vrata koja danas ne možemo ni da zamislimo – recimo da stvori uslove za još više bežičnih uređaja s internet konekcijom, koji bi funkcionisali jednako dobro kao i oni s kablovskom povezanošću.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

PCPress.rs Image

Sledeća generacija – Wi-Fi 7, je nešto što bi trebalo da raduje sve one koji žude za super-brzim internetom. Prema demonstracijama koje je izvela MediaTek, sedma generacija može da se pohvali mnogo većom brzinom, a iz Wi-Fi alijanse tvrde da se radi o čak 40 gigabita u sekundi. Zbog toga bi korisnici mogli da preskoče Wi-Fi 6E I odmah pređu na broj sedam.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,