BIZIT plus

Evropska policija i FBI uhapsili internacionalnu bandu sajber-kriminalaca

Nemačka policija je u saradnji sa Europolom, FBI-om, kao i sa policijskim snagama iz Ukrajine, razotkrila i uhapsila članove internacionalne sajber-kriminalne bande koja je godinama iznuđivala novac od velikih kompanija i institucija. Prema njihovim navodima, banda je koristila ransoware napade za iznudu novca i, od 2010. godine, uspeli su da na taj način ukradu više miliona evra.

PCPress.rs Image

U akciji je identifikovano i uhapšeno 11 članova bande, dok se za tri člana još uvek traga – smatra se da su oni pobegli na teritorije koje su izvan jurisdikcije pomenutih agencija. Inače, DoppelPaymer ransomware je povezan sa Evil Corp-om, ruskim „sindikatom“ koji se pre ransomware napada bavio online bankarskim krađama. Sumnja se da su, preko Evel Corp-a, ostvarene veze i sa FSB-om, naslednikom KGB-a.

Među žrtvama ove bande bili su britanski National Health Service, kao i univerzitetska bolnica iz Dizeldofa. Oba napada su se desila 2020. godine, a ovaj drugi je postao „poznat“ i po tome što je zbog njega preminula žena koju su morali da prevezu u drugi grad, kako bi dobila neophodan zdravstveni tretman.

Pročitajte i:  Smanjenje broja ransomware napada tokom januara

Iste godine, FBI je upozorio da je DoppelPaymer od 2019. godine upotrebljavan za napade na kritična industrijska postrojenja, bolnice i hitne službe, kao i na obrazovne ustanove. On je odgovoran za krađu podataka iz više od 200 kompanija, među kojima se nalaze i kompanije povezane sa američkim odbrambenim sektorom. Inače, do sada je identifikovan najmanje 601 napad ovim ransomware alatom, od čega je 37 napada bilo na Nemačke kompanije.

Grupa je bila specijalizovana za velike napade, a zahtevi za „otkupninu“, odnosno za otključavanje podataka, obično su imali „šest cifara“. Europol je naveo da su kompanije, samo iz SAD-a, u periodu od maja 2019. do marta 2021. godine, platile najmanje 40 miliona evra (42.5 miliona dolara) za otkup svojih podataka.

Izvor: The Associated Press

Facebook komentari: