PC Press Studio

Neraskidiva veza zdravstva i informacionih tehnologija

Zdravstvene usluge su mesto gde IT (Informacione tehnologije) i OT (Operacione tehnologije) vrlo blisko sarađuju u našu korist, zahvaljujući tehnologijama kao što su IoT (Internet stvari), AI (Veštačka inteligencija), edge računarstvo i 5G.

PCPress.rs Image

Šta to znači u našem slučaju? Na scenu stupa edge računarstvo tako što omogućava visokopouzdana i dostupna tehnološka rešenja.

Kako se slažu edge i AI? Dobar primer smo imali tokom Covid pandemije. Pre toga, u IT krugovima zdravstvene zaštite govorilo se o implementaciji sistema elektronske medicinske dokumentacije (EMR), usklađenosti sa HIPAA standardom i povećanju otpornosti. S pandemijom, sve se promenilo preko noći. Prethodni „zdravstveni” edge – lekarske ordinacije i klinike, proširio se i na domaćinstva, mobilne i privremene zdravstvene ustanove.

Doživeli smo ubrzavanje procesa otkrivanja novih jedinjenja za kandidate za lek, identifikacijom biomarkera i prenamenom lekova, što je omogućilo i uštede miliona evra. Ranije je ovaj proces trajao godinama, a 9 od 10 lekova nije davalo očekivane rezultate. Veštačka inteligencija pomaže u smanjenju vremena za proveru i smanjenju stope pogrešnih dijagnoza, dok edge hostovani elektronski zdravstveni kartoni omogućavaju efikasnu analizu podataka.

Kako pandemija polako (ali sigurno?) prolazi, pred zdravstveni sistem se postavljaju novi izazovi da obezbedi visokoefikasne usluge. Sposobnost upravljanja protokom podataka koji se generišu u okviru svakodnevnih procesa sve je važnija za reputaciju bolnice, efikasnost i profesionalizam.

Efikasnost je ključ

Efikasnost ima značajan uticaj na održivost. Bolnice su veliki potrošači energije. Pored osvetljenja, grejanja, hlađenja i ventilacije i grejanja vode, značajnom opterećenju doprinosi medicinska oprema za elektronsko snimanje i digitalno vođenje zapisa. Udaljeni objekti često rade s punom potrošnjom energije čak i kada su kancelarije zatvorene, sa opremom, podešavanjima temperature i osvetljenjem koje radi non-stop.

Nove tehnologije omogućavaju osoblju zdravstvenih ustanova brz i lak pristup sistemima koji kontrolišu i prate potrošnju energije. Senzori unutar prostorija prikupljaju obilje podataka o potrošnji energije, udobnosti i bezbednosti. Softver za analitiku obrađuje sve podatke i daje informacije kako se može poboljšati energetska efikasnost ustanove, povećavati zadovoljstvo pacijenata i izbeći mnogi značajni troškovi.

Kako to kontrolisati? Inovacije u tehnologiji edge računarstva i mikro data centara poboljšavaju povezivanje, a visokoefikasno napajanje i hlađenje pomažu zdravstvu da smanji troškove, unapredi operativnu efikasnost i održivost, i poboljša profitabilnost.

Pročitajte i:  Goody-2: Najodgovorniji chatbot na svetu

IT i infrastruktura za napajanje i hlađenje sada igraju glavnu ulogu u povećanju efikasnosti bolnica. Većina bolnica danas ima mali ili srednji data centar na lokaciji, i on se prvenstveno koristi za arhiviranje zapisa. S povećanom dostupnošću IoT tehnologija, povezuje se znatno više uređaja i senzora generišući ogromne količine podataka koji teku između odeljenja i kroz zdravstvene ustanove.

Složen sistem

Novi medicinski uređaji se stalno uvode u bolničke ustanove i potrebno ih je povezati ne samo s bolnicom već i sa oblakom. Zašto u oblak? Dobavljači medicinske opreme hostuju dijagnostičke centre zasnovane na oblaku kako bi pomogli lekarima i osoblju odeljenja da postignu brže i tačnije rezultate pacijenata.

Da bi se prilagodile ovim promenama, mnoge zdravstvene organizacije počinju da postavljaju mikro data centre kako bi omogućile hiperefikasnu povezanost sa oblakom. Mikro data centri su mala, unapred sastavljena, prethodno testirana i integrisana rešenja odmah spremna za smeštanje servera, skladišta podataka i mrežnih uređaja. Mikro data centre čine komponente koje se mogu pripremiti za rad pre dolaska u zdravstvenu ustanovu: rekovi, jedinice za distribuciju električne energije, neprekidna napajanja (UPS), uređaji za precizno hlađenje i softver za upravljanje.

PCPress.rs Image

Takvi sistemi se mogu daljinski nadzirati korišćenjem alata kao što je EcoStruxure IT, softverski zasnovan sistem za upravljanje infrastrukturom data centra. Svi osnovni elementi sistema rade zajedno, tako da organizacije sa edge okruženjima „mirno spavaju” znajući da ovi sistemi mogu da rade sami, obično bez potrebe za lokalnom podrškom. Dodatni sigurnosni uređaji za sprečavanje neovlašćenog pristupa i sigurnosne kamere serverske sobe takođe se mogu lako dodati u konfiguraciju mikro data centra.

IoT i 5G mreže transformišu digitalnu arhitekturu i omogućavaju nove načine povezivanja kroz bržu razmenu podataka. Organizacije imaju koristi od IoT-a tako što je računarska snaga postavljena u mikro data centru, a 5G omogućava manje kašnjenje. Mikro data centri podstiču nove tehnologije tako što podržavaju sledeću generaciju mreža i infrastrukture sa svim prednostima koje poseduju: brzinu, fleksibilnost, jednostavnost, sigurnost, integraciju, racionalnost.

Pročitajte i:  Schneider Electric InGrid zgrada dobila Platinum LEED Sertifikat

Mali ali neophodan

Kako izgledaju mikro data centri? Najosnovniji sistem može se sastojati od reka (radi fizičke bezbednosti) sa UPS-om koji obezbeđuje rezervno napajanje i zaštitu potrošača. Dodavanje aktivne računarske opreme (svič i server) dovoljno je da se započne proces lokalnog prikupljanja i deljenja podataka. Ali neki mikro data centri mogu da budu modularnog dizajna koji se sastoji od zatvorenih rešenja opremljenih hiperkonvergiranim IT komponentama, robusnim i otpornim na prašinu i vlagu u zahtevnim okruženjima, a tu se nađu i hlađenje i ugrađene tehnologije za suzbijanje požara.

Koliko veliki i složen mikro data centar treba da bude, zavisi od IT tehnologije potrebne za rešavanje poslovnog izazova, zahtevane produktivnosti i/ili lokalne aplikacije koju treba podržati.

Sposobnost upravljanja protokom podataka koji se generišu u okviru svakodnevnih procesa sve je važnija za reputaciju bolnice, efikasnost i profesionalizam

Mnogi od tih izazova rešavaju se novim mikro data centrom od 6U za montažu na zid, jer ga male dimenzije čine manje upadljivim i nametljivim u poređenju sa standardnim rešenjima koja se postavljaju na rek. Ovakav dizajn pomaže da se smanji vreme zastoja izazvano ljudskim greškama, koje su ipak najčešće. Ovaj 6U nazidni mikro data centar omogućava klijentima da podrže kritične poslovne operacije u okruženjima koja nisu IT.

Na većini udaljenih lokacija tehnička ekspertiza na licu mesta neće biti dostupna. U ovim slučajevima, postoje tri načina na koji vlasnik mikro data centra može da nadgleda ove lokacije: da upravlja sam, ako ima stručno osoblje koje može da preuzme ovu dodatnu odgovornost, koristeći softver za nadzor, u bilo kom trenutku, s bilo kog mesta. Drugo rešenje je da upravljanje prepusti lokalnom sertifikovanom partneru – postoji široka mreža lokalnih IT i provajdera upravljanih usluga (MSP) koji su obučeni da podrže nova edge računarska okruženja. I kao treće rešenje, može se prepustiti proizvođaču opreme da upravlja njome umesto vlasnika. Na primer, Schneider Electric Service Bureau može daljinski da nadgleda fizičku IT infrastrukturu na globalnom nivou, 24/7. Serviseri i partneri mogu biti automatski angažovani ako se ukaže potreba za popravkama ili već planiranim održavanjem. Ovo će omogućiti brže i proaktivnije odgovore na probleme i poboljšati ukupno vreme rada sistema.

Pročitajte i:  Google One dostiže 100 miliona pretplatnika, objavljen je One AI Premium plan sa Gemini podrškom

Samoodrživi mikro data centri

Distribuirano, hibridno IT okruženje stvara izazove za upravljanje, zato što mnoge od ovih manjih udaljenih lokacija rade bez tehničkog osoblja u blizini. Softverski alati za upravljanje infrastrukturom data centra (DCIM) tradicionalno se koriste za nadzor, upravljanje, planiranje, pokretanje simulacija scenarija itd. centralizovanih resursa za napajanje, hlađenje i prostor. Široka upotreba DCIM-a je svakako učinila data centre otpornijima, kao i energetski i operativnim efikasnijim.

Mikro data centri podstiču nove tehnologije tako što podržavaju sledeću generaciju mreža i infrastrukture sa svim prednostima koje poseduju: brzinu, fleksibilnost, jednostavnost, sigurnost, integraciju, racionalnost

Pet ključnih atributa definišu modernu DCIM platformu optimizovanu za hibridna IT okruženja:

  1. Koristi tehnologije oblaka za jednostavnu implementaciju, skalabilnost, analitiku i održavanje.
  2. Povezuje se i omogućava uvid i predviđanje događaja pomoću veštačke inteligencije (AI).
  3. Koristi mobilne i Web tehnologije i integriše se s platformama trećih strana.
  4. U svom dizajnu daje prioritet jednostavnosti i intuitivnom korisničkom iskustvu.
  5. Služi kao alat za usaglašenost sa bezbednosnim standardima za identifikaciju i eliminisanje potencijalnih rizika informatičke bezbednosti.

Dakle, kakvo eZdravstvo nas očekuje u bliskoj budućnosti? Zahvaljujući tehnologijama kao što su Internet stvari (IoT), veštačka inteligencija (AI), edge računarstvo i 5G, sve lokacije, svi učesnici u zdravstvenom sistemu biće povezani nezavisno od mesta dešavanja, što će doprineti da zdravstveni sistem pruži bolje korisničko iskustvo, bržu i ispravniju dijagnostiku, uštedu na lekovima, medicinskim sredstvima, manje birokratskih nedoumica, a naravno i uštede u energentima (električna i ostali vidovi energije, voda, gas…).

Da bi se ovakvo zdravstvo kreiralo, potrebni su pouzdani partneri i proizvođači kvalitetnih i dokazanih rešenja, a Schneider Electric je sigurno jedan od takvih partnera za vas.

SE.com

Autor: Vasilije Kodžopeljić, Field Services Sales Director Secure Power Serbia, Montenegro, Slovenia, Croatia, BiH

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,