Evropska svemirska agencija će testirati 3D štampanje metala u svemiru

Prvi 3D printer za štampanje metala uskoro će biti instaliran na ISS-u. On će se upotrebiti za testiranje kako taj proces funkcioniše u svemiru. Štampač, težine 180 kg je u utorak poslat u okviru Cygnos NG-20 misije, koja je ISS pristala u četvrtak.

PCPress.rs Image

Astronaut Andreas Mogensen će instalirati printer, koji je Airbus razvio specijalno za Evropsku svemirsku agenciju. Nakon instalacije, štampač će biti kontrolisan za Zemlje.

Na Internacionalnoj svemirskoj stanici su već instalirani polimer-zasnovani 3D printeri, ali ovo je prvi put da će se probati štampanje metala. Štampač će koristiti varijantu nerđajućeg čelika koji se upotrebljava za medicinske implante, zbog njegovih svojstava da se odupre koroziji. Nakon što se čelične žice postave u printer, on će ih otapati laserom, koji je milion puta jači od laserskog pointera. Tako otopljeni metal će se postavljati na svoje mesto u prostoru za 3D štampu.

Temperatura topljenja metala je oko 1.400 stepeni celzijusa, pa će štampač biti postavljen u zapečaćenoj kutiji. Pre štampe, iz kutije će morati da se izvuče sav vazduh i da se zameni azotom. U suprotnom, u dodiru sa kiseonikom, otopljeni metal bi mogao da oksidira. Zbog visoke temperature koju razvija ovaj printer, tokom štampanja biće sprovedene sve sigurnosne mere na ISS-u.

Pročitajte i:  Predstavljen najveći 3D printer na svetu

Planirana su četiri testa. Printer će pokušati da replicira referentne oblike koji će biti odštampani na identičnom printeru na Zemlji. Obe verzije tih objekata će biti detaljno ispitane, kako bi se utvrdilo da li među njima postoje razlike u sastavu i čvrstini. Iako su u pitanju mali objekti, koji neće prelaziti težinu od 250 grama, njihovo pojedinačno štampanje će trajati između dve nedelje i mesec dana. Razlog za to je i što će printer biti aktivan maksimalno četiri sata dnevno, jer je njegov motor veoma glasan, a ISS ima striktne regulacije po pitanju buke.

Ako ovaj eksperiment bude uspešan, to će omogućiti astronautima i svemirskim agencijama da tražene delove i alate naprave sami, a ne da ih potražuju sa Zemlje, što će znatno smanjiti troškove i ubrzati njihovu nabavku. Takođe, ovaj proces bi mogao da se upotrebi i za konstruisanje lunarne baze, upotrebom recikliranih materijala, ili transformacijom mesečeve prašine i stena. U daljoj budućnosti, 3D štampa bi mogla da bude veoma korisna i na misiji odlaska na Mars.

Pročitajte i:  Predstavljen najveći 3D printer na svetu

Izvor: Engadget

Facebook komentari: