Humanoidni robot Atlas sve bolje koristi ruke

Kompanija Boston Dynamics je još pre nekoliko godina postala poznata i po videima na kojima se vide njeni najbolji roboti. Tako je još uvek neka vrsta YouTube senzacije, a novi snimci donose scene koje se obično odvijaju iza kulisa, daleko od očiju javnosti.

boston dynamics robot atlas

Već dobro znamo četvoronožnog robota iz kompanije Boston Dynamics. Najčešće ga upoređuje sa mehaničkim psima, a ima različite sposobnosti – od vuče rikši, otvaranja vrata, do premeštanja kutija i drugih manje ili više ozbiljnih akcija. U pitanju je Spot robot koji već godinama svakojake tačke izvodi skoro besprekorno.

Atlas je ponovo u centru pažnje. Već dugo demonstrira neverovatne gimnastičke veštine, a fokus je sada na tome kako koristi gornje ekstremitete. Eksperti objašnjavaju da video služi kako bi se prikaže sve ono što Atlas može, da se vidi napredak, budući da se humanoidni robot kreće mnogo spretnije nego u starijim videima.

Atlas je trenutno najnapredniji humanoidni robot na svetu, a u najnovijem poduhvatu podiže automobilske delove srednje težine. Nakon što je savladao „nožne veštine“ kao što su trčanje, skakanje, salto unazad, došlo je vreme da ovlada i rukama – nove vežbe uključuju teži teret, što utiče i na održavanje ravnoteže.

Pročitajte i:  Boston Dynamics napravio robota s krznom

Delovi koje nosi u novom videu u proseku teže oko 14 kilograma, a sve se dešava u prostoru koji liči na fabrički pogon. Robot se sve manje kreće kao robot, a trenutno najviše podseća na pijano ljudsko biće. Naravno kada je hodanje u pitanju. Još uvek nije savršen, ali je prevalio dalek put. Noge je uvežabao, sad je vreme za ruke.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: