Evropska svemirska agencija i fotografija rečnog korita sa Marsa

Kada se pomisli na Mars obično se zamišlja okruženje koje je strano, te ne podseća na ono što je čoveku poznato. Nove fotografije pokazuju upravo suprotno, i prikazuju svet koji se jednom možda nije puno razlikovao od zemaljskog.

PCPress.rs Image

Evropska svemirska agencija objavila je fotografije prastarog, isušenog rečnog korita koje meri oko 700 kilometara u dužinu i podseća na rečna korita koja mogu da se vide i na Zemlji. Tako se radi o još jednom dokazu da je na Marsu pre oko 3,5 do 4 milijarde godina bilo vode, a fotografije je snimila letelica Mars Express, koja se trenutno nalazi južno od Marsovog ekvatora. Oblast je, što može da se vidi i na fotografijama, oblikovana kombinacijom aktivnosti tekućih voda i asteroida koji su se u prošlosti srušili na površinu Crvene planete, a na površini se vidi veći broj kratera koji su napravili objekti različitih veličina.

PCPress.rs Image

Postojanje reka na Marsu ukazuje i na to da je planeta nekada imala topliju, vlažniju, drugim rečima klimu koja podseća na onu na Zemlji, a letelica Mars Express je dokaze za to ponudila uz pomoć High-Resolution Stereo kamere koja se koristi kako bi se površina planete mapirala u boji i visokoj rezoluciji.

Pročitajte i:  Poravnanje optičke komponente laserske antene 

PCPress.rs Image

Izvor: Euro News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,