Evropska tehnološka industrija izgubila 400 milijardi dolara vrednosti

Evropska tehnološka industrija ove godine je zabeležila gubitak od 400 milijardi dolara, navodi se u izveštaju kompanije rizičnog kapitala Atomico.

PCPress.rs Image

Visoke kamate, rat u Ukrajini i sve manji broj talenata jedni od glavnih razloga za gubitke

Ukupna vrednost svih javnih i privatnih evropskih tehnoloških firmi pala je na 2,7 biliona dolara. Ista vrednost krajem prošle godine iznosila je 3,1 bilion dolara, navodi Atomico u svom izveštaju „Stanje evropske tehnologije”.

Pritisci na tržištu primorali su brojne najpoznatije evropske kompanije da prikupe sredstva i smanje svoje troškove. Takođe, investitori su preispitivali svoje pozicije prema tehnološkim kompanijama koje su pravile gubitke.

Švedska kompanija Klarna Bank AB smanjila je procenu svoje vrednosti za 85 odsto, sa 45,6 milijardi dolara prošle godine na 6,7 milijardi.

„Evropski tehnološki ekosistem se suočava sa najizazovnijim makroekonomskim okruženjem od globalne finansijske krize“, rekao je Tom Wehmeier, partner u Atomic-u.

Procene su da će ukupno finansiranje evropskih startup-ova u Evropi ove godine pasti na 85 milijardi dolara, na osnovu podataka prikupljenih u 41 zemlji. To je pad od 18 odsto u odnosu na 100 milijardi dolara prikupljenih 2021.godine.

Uprkos ovim problemima, Atomico je otkrio da su ljudi iz tehnološke industrije i dalje entuzijasti. U anketi osnivača i investitora 77 odsto njih je navelo da su više sada optimistični nego 2021.godine.

„Ovo je nova realnost“, dodao je Wehmeier. „Finansijsko tržište se promenilo a sa tim i očekivanja svih koji rade u evropskoj tehnološkoj industriji treba da se razvijaju.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,