Data centri 2024

Evropska unija ukazuje na ozbiljan problem dezinformacija na X platformi

X je nadmašio mnoge svoje veće konkurente po obimu dezinformacija na svojoj platformi.

PCPress.rs Image

EU će pratiti sve postupke kompanije u vezi sa dezinformacijama

Kompanija X, ranije poznata kao Twitter, uskoro bi mogla da se nađe u nevolji zbog obilje dezinformacija na svojoj platformi. Prema novom izveštaju EU, ova platforma ima preveliku ulogu u širenju dezinformacija.

EU je podelila svoje nalaze u svom prvom izveštaju o načinu na koji platforme postupaju sa dezinformacijama kao deo Zakona o digitalnim uslugama. Ovaj obimni zakon je nedavno stupio na snagu. Zakon zahteva od velikih platformi da otkriju detalje o svojim postupcima u vezi sa dezinformacijama.

Desetine kompanija su se takođe složile sa dobrovoljnim “Kodeksom prakse” u vezi sa dezinformacijama. X je u maju najavio da se povlači iz tog sporazuma, iako je kompanija navela da će se pridržavati strožih politika u vezi sa dezinformacijama koje su obavezne prema DSA zakonu.

Izveštaj je otkrio da je X nadmašio mnoge svoje veće konkurente kada je u pitanju obim dezinformacija. “X je platforma sa najvećim odnosom postova sa dezinformacijama,” izjavila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. Prema izveštajima, X je rangiran najviše po dostupnosti dezinformacija zatim slede Facebook i Instagram.

Pročitajte i:  Temu se suočava sa strožijim pravilima EU

U nizu tvitova sa svog naloga za Globalne poslove, kompanija je osporila “način na koji su podaci prikazani”. Kompanija je navela da ostaje “posvećena poštovanju DSA zakona”. U saopštenju, Jourova je navela da sve velike platforme moraju “prilagoditi svoje postupke”. Ona je navela da postoji veliki problem sa dezinformacijama i manipulacijom informacijama u digitalnom prostoru.

Takođe, Jourova je navela da će nadolazeći izbori u EU “biti važan test za Kodeks kojeg bi potpisnici platformi trebali da se pridržavaju.”

Jourova tvrdi da Elon Musk neće izbeći odgovornost samo zato što je Twitter odustao od dobrovoljnog kodeksa prakse u vezi sa dezinformacijama. Ona ističe da poruka za X da mora da se pridržava zakona i regulacija. Takođe, ona naglašava da će pažljivo pratiti sve postupke kompanije u vezi sa dezinformacijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,