Evropski poslanici ratifikovali politički dogovor o pravilima za AI

Dve ključne grupe poslanika Evropskog parlamenta su ratifikovale privremeni sporazum o istorijskim pravilima za veštačku inteligenciju. Glasanje zakonodavnog tela je u aprilu. To će otvoriti put za prvo svetsko zakonodavstvo o ovoj tehnologiji.

PCPress.rs Image

Zakon o veštačkoj inteligenciji

Zakon o veštačkoj inteligenciji, donosi nova pravila koja imaju za cilj postavljanje okvira za tehnologiju. AI tehnologija se koristi u širokom spektru industrija, od bankarstva do automobila, elektronskih proizvoda i avio-saobraćaja, kao i u svrhe bezbednosti.

Takođe, pravila će regulisati osnovne modele i generativnu veštačku inteligenciju poput one koju je razvio OpenAI. To su zapravo AI sistemi obučeni na velikim setovima podataka, sa sposobnošću da uče iz novih podataka kako bi obavljali različite zadatke.

“Zakon o veštačkoj inteligenciji čini korak napred. Poslanici su podržali privremeni sporazum o Zakonu o veštačkoj inteligenciji koji obezbeđuje sigurnost i poštuje osnovna prava,” rekao je jedan od dva odbora Evropskog parlamenta.

Zemlje EU su dale svoju podršku ranije ovog meseca. Francuska je obezbedila ustupke kako bi olakšala administrativni teret na visoko rizičnim AI sistemima i ponudila bolju zaštitu poslovnih tajni.

Pročitajte i:  Apple se povlači u borbi za odbranu App Store-a u Evropi

Velike tehnološke kompanije, međutim, ostale su oprezne, zabrinute zbog nejasnih i opštih formulacija nekih zahteva i uticaja zakona na inovacije.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,