BIZIT plus

Nvidia lansira novu jedinicu za prilagođene čipove i cilja na tržište vredno 30 milijardi dolara

Nvidia gradi novu poslovnu jedinicu usmerenu na dizajniranje prilagođenih čipova za firme koje se bave računarstvom u oblaku. Kompanija će koristiti napredne procesore bazirane na veštačkoj inteligenciji.

PCPress.rs Image

Nvidia kontroliše oko 80 odsto tržišta za AI čipove

Dominantni globalni dobavljač AI čipova cilja da zauzme deo rastućeg tržišta prilagođenih AI čipova i zaštiti se od sve većeg broja kompanija koje istražuju alternative za njegove proizvode.

Kompanija sa sedištem u Santa Klari, Kalifornija, kontroliše oko 80 odsto tržišta visokih AI čipova. To je pozicija koja je kompaniju dovela do rasta tržišne vrednosti na berzi za 40 odsto. Tržišna vrednost iznosi 1,73 biliona dolara, nakon što se više nego udvostručila 2023.godine.

Klijenti Nvidia-ije, uključuju i tvorca ChatGPT-ja OpenAI, Microsoft, Alphabet i Metu, žure da pokupe sve manju zalihu njegovih čipova kako bi se takmičili na brzo rastućem tržištu generativne AI.

Čipovi kompanije H100 i A100 služe kao generalizovani, višenamenski AI procesor za mnoge od tih glavnih kupaca. Međutim, tehnološke kompanije su počele da razvijaju svoje interne čipove za specifične potrebe. To pomaže u smanjenju potrošnje energije i potencijalno može smanjiti troškove i vreme dizajniranja.

Pročitajte i:  UAE sprema novi AI model

Nvidia sada pokušava da zauzme ulogu i pomogne tim kompanijama da razviju specijalizovane AI čipove koji su prethodno bili u upotrebi kod konkurentnih firmi poput Broadcoma i Marvell Technology.

“Ako zaista pokušavate da optimizujete stvari poput snage ili troškova za vašu aplikaciju, ne možete sebi da priuštite da stavite H100 ili A100,” rekao je Greg Rajhau, generalni partner u firmi za rizični kapital Eclipse Ventures. “Želite da imate tačno pravu mešavinu računarstva i samo vrstu računarstva koja vam je potrebna.”

Meta planira da ove godine poveća ukupnu zalihu H100 čipova na 350.000

Nvidia ne otkriva cene H100 čipova, koje su veće od prethodne generacije A100. Međutim, svaki čip može da se proda po ceni od 16.000 do 100.000 dolara, zavisno od obima i drugih faktora. Meta planira da ove godine poveća ukupnu zalihu na 350.000 H100 čipova.

Prema izveštajima, zvaničnici Nvidie sastali su se sa predstavnicima Amazon-a, Mete, Microsoft-a, Google-a i OpenAI-a kako bi razgovarali o pravljenju prilagođenih čipova za njih. Pored čipova za data centre, Nvidia je tražila kupce i u oblasti telekomunikacija, automobilske industrije i video igara.

Pročitajte i:  TSMC zadržava prognozu prihoda uprkos zemljotresu

Deonice Nvidia-ije porasle su za 2,75 odsto nakon ovih izveštaja. Zatim, cene čipova su se podigle globalno.

Nvidia je 2022. godine najavila da će dozvoliti trećim stranama da integrišu neke od svojih patentiranih tehnologija u svoje čipove. Od tada kompanija nije ništa navela o programu.

PCPress.rs Image

Tržište vredno 30 milijardi dolara

Prema procenama istraživačke firme 650 Group-a, tržište prilagođenih čipova za data centre će ove godine porasti na čak 10 milijardi dolara a udvostručiće se do 2025.godine.

Širi sektor prilagođenih čipova vredeo je oko 30 milijardi dolara 2023. godine. Prema izveštajima analitičara to je otprilike 5 odsto godišnje globalne prodaje čipova. Trenutno, za dizajniranje prilagođenih čipova za data centre dominiraju Broadcom i Marvell.

U tipičnom aranžmanu, partner poput Nvidia-ije ponudiće intelektualnu svojinu i tehnologiju, ali će proizvodnju čipova, pakovanje i dodatne korake prepustiti TSMC-u ili nekom drugom proizvođaču čipova po ugovoru. Prelazak Nvidia-ije u ovu teritoriju može ugroziti prodaju Broadcom-a i Marvell-a.

“Obzirom na to da se Broadcom-ov posao prilagođenih čipova približava vrednsti od 10 milijardi dolara a Marvell-ov oko 2 milijarde dolara, ovo je prava pretnja,” rekao je Dilan Patel, osnivač grupe za istraživanje silicijuma SemiAnalysis.

Pročitajte i:  Brave internet pregledač dobija AI asistenta za Android

Prostor izvan AI

Prema izveštajima, Nvidia takođe razgovara sa provajderom telekomunikacione infrastrukture Erikson-om o bežičnom čipu koji uključuje grafički procesor i tehnologiju Nvidia-ije.

Analitičari firme 650 Group očekuju da će tržište prilagođenih čipova za telekomunikacije ostati stabilno na oko 4 do 5 milijardi dolara godišnje.

Prema izvorima i javnim objavama na društvenim mrežama, Nvidia cilja na i automobilsku i video industriju.

Očekuje se da će se tržište prilagođenih čipova za automobile postepeno povećavati sa trenutnih 6 do 8 milijardi dolara godišnje, po stopi rasta od 20 odsto godišnje, dok bi tržište prilagođenih čipova za video igre, vredno 7 do 8 milijardi dolara, moglo da raste sa sledećim generacijama konzola od Xbox-a i Sony-ija

Trenutna ručna konzola Nintendo Switch već sadrži Nvidia čip Tegra X1. Nova verziju konzole očekuje se ove godine a verovatno će sadržati prilagođeni dizajn Nvidia-ije.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,