Evropski standardi u funkciji razvoja informacionog društva

Udruženje e-Razvoj u saradnji sa Jedinstvenim informatičkim savezom Srbije i Udruženjem informatičke delatnosti Privredne komore Beograda u petak, 22. februara, organizovali su poslovno stručni skup ”Evropski standardi u funkciji razvoja informacionog društva Republike”.

2Uklanjanje barijera u integraciji Srbije u jedinstveno tržište privređivanja i radne snage zemalja Evropske Unije, nameće usvajanje evropskih standarda i usvojenih sertifikata. U skladu sa Digitalnom agendom Evrope prioritet predstavlja podizanje nivoa osnovnih informatičkih kompetencija i veština.

U uvodnom izlaganju, državni sekretar u ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Radivoje Mitrović, istakao je neophodnost pokretanja strateških projekata uvođenja evropskih standarda poznavanja informaciono komunikacionih tehnologija u obrazovni sistem i podizanje kompetencija nastavnika na viši nivo u skladu sa zahtevima društva u kome živimo.

Predsednik Jedinstvenog informatičkog saveza,  Đorđe Dukić, naveo je primere iz okruženja i uporedio ih sa nama, iz čega je izveo  zaključak da Srbija do sada nije koristila donacije iz EU fondova kada je u pitanju obuka stanovništva za poznavanje IKT.

Na skupu je izvršena promocija novog kompleta knjiga za pripremu ECDL ispita, autora Vladana Stevanovića u izdanju izdavačke kuće ”Službeni glasnik”.  Predstavljena je i  nova sertifikovana online platforme za obuku i testiranje po ECDL standardima www.ecdltest.rs.

Svi posetioci skupa su dobili besplatnu online obuku i imali su prilike da uživo isprobaju internet test centar, na za tu priliku posebno postavljenoj računarskoj mreži u oblaku.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,