ERP 2024

Excel – Formatiranje i popunjavanje praznih polja

Kada unosimo podatke u tabelu, postoje situacije kada neka od polja preskačemo tokom popunjavanja, ili ako se vrednosti polja sračunavaju formulama, postoji mogućnost da ostanu prazna.

19-Excel-Formatiranje-i-popunjavanje-praznih-polja3Ponekad se dešava da nepopunjena polja moramo da popunimo tek naknadno, u trenutku kada saznamo ili potvrdimo potrebne informacije. Da taj naknadni posao ne bismo zaboravili, bilo bi dobro da sve što je nepopunjeno nekako markiramo. Nepopunjena polja najčešće nisu grupisana u kontinuitetu, već su razbacana po redovima i kolonama.

Rešenje je jednostavno – treba selektovati sva polja i onda ih centralizovano promeniti. Nepovezana polja možemo ručno da selektujemo klikom, držeći pritisnut Ctrl. Ovo je zgodno ako polja ima samo nekoliko i ako su sva u neposrednom vidokrugu, bez zamornog skrolovanja. Ukoliko je polja više, najbolje rešenje je pretraga koja selektuje više polja. Proverimo da li smo na Home Ribbon‑u i u Editing sekciji kliknimo na Find & Select, pa na Go to Special. U narednom dijalogu pronađimo Blanks i potvrdimo. Sva prazna polja u radnom listu će biti selektovana. Najbolje je da promenimo boju pozadine svih polja izborom Highlight color u Font sekciji Home Ribbon‑a. Nakon toga otkucajmo tekst za popunjavanje svih polja, npr. „Čeka se!“ i potvrdite sa Ctrl+Enter. Nakon ovoga sva polja su obojena i popunjena upozorenjem. Selekcija je i dalje aktivna, pa možete da nastavite sa obradom.

Pročitajte i:  Excel agregacija i funkcija AGGREGATE

Sličan postupak se pokreće i tasterskom prečicom F5, pa klikom na Special. Ukoliko budete kasnije želeli centralizovano da pretražujete ili promenite sva upozorenja, tu je komanda Find (Ctrl+F) – u Find what polju unesite tekst upozorenja i izaberite Find All.

Ladislav Struharik

(Objavljeno u časopisu PC#198)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: