Exynos 2500 bi mogao da debituje sa prilagođenim Samsung GPU zasnovanim na AMD tehnologiji

Samsung i AMD su nedavno obnovili svoj ugovor o licenciranju, a novi izveštaji pokazuju da će njihovo partnerstvo na kraju rezultirati Exynos 2500. 

PCPress.rs Image

Očekuje se i Exynos 2400 u drugoj polovini 2024.

Iako su detalji u ovom trenutku još uvek retki, glasine sugerišu da će ovaj predstojeći sistem na čipu (SoC – System-on-a-Chip) imati vlasnički GPU zasnovan na AMD Radeon IP sa određenim optimizacijama. Međutim, ovo neće biti prvi Samsung SoC sa AMD GPU-om. To bi bio Exynos 2200 sa integrisanim GPU-om Xclipse 920 zasnovanim na RDNA2 koji se može pohvaliti nekim impresivnim karakteristikama kao što su hardverski ubrzano praćenje zraka i senčenje promenljive brzine.

Dok se Xclipse GPU dobro pokazao u izvršavanju praćenja zraka, Exynos 2200 se suočio sa lošim prijemom zbog neispunjenja očekivanih performansi i energetske efikasnosti. Ovo je prvenstveno zbog problema sa Samsungovim 5nm proizvodnim procesom. U stvari, uticaj je bio toliko ozbiljan da je Samsung Mobiles odlučio da sledeće godine ne predstavlja nijedan Exynos model za svoju vodeći model Galaxy S23 serije.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra prvi utisci: Ultra inteligencija

Exynos-u 2500 će i dalje trebati nekoliko godina da se materijalizuje i teško je reći na kom procesu će se čip zasnivati. Samsung ne može sebi da priušti da izneveri kupce drugi put, zbog čega imamo velika očekivanja od ovog predstojećeg čipseta. Ovog puta, moraće da isprave osnove i osiguraju da Exynos 2500 pruža i moćne performanse i dugotrajan vek baterije. Dok čekamo da se Exynos 2500 materijalizuje, postoje glasine o još jednom čipu na horizontu – Exynos 2400. Očekuje se da će ovaj čip debitovati u drugoj polovini 2024. godine i verovatno će biti zasnovan na Samsungovom 3nm GAA procesu druge generacije.

Izvor: Digit.in

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,