Exynos 5 Octa od Q2 dostupan i za druge uređaje sem Galaxy “četvorke”

Kompanija Samsung Electronics Ltd najavila je da je masovna proizvodnja njenog novog mobilnog procesora Exynos 5 Octa zakazana za drugi kvartal 2013. godine.

Samsung Exynos 5 OctaExynos 5 Octa ima ARM® big.LITTLE™ arhitekturu od ukupno osam jezgara i omogućava efikasni multitasking i štednju energije.

Snaga Exynos 5 Octa procesora zasniva se na četiri Cortex-A15 jezgra zadužena za zahtevne operacije koja su dopunjena sa četiri Cortex-A7 jezgra koja preuzimaju manje zahtevne zadatke i opsluživanje uređaja u režimima smanjene potrošnje. Faktički, Exynos 5 Octa je “komplet” od dva četvorojezgarna procesora na istom čipu. Ovakav pristup nudi uštedu energije do 70% kada izvodi različite zadatke, u poređenju sa korišćenjem samo Cortex- A15™ jezgara.

Najnoviji Exynos procesor proizvodiće se uz upotrebu Samsungovog najnovijeg niskoenergetskog procesa uz HKMG (High-k Metal Gate) od 28 nm. Kako navodi Samsung, Exynos 5 Octa poboljšava sposobnost procesiranja 3D grafike za više od dva puta u odnosu na Exynos 4 Quad i dovoljno je moćan da pokrene WQXGA (2560×1600 piksela) displej.

Samsung Exynos 5 Octa prvi put je opremljen i USB 3.0 interfejsom, uključuje full HD 60 fps video-hardver sa kodecima za snimanje i puštanje video snimaka od 1080p, ugrađeni interfejsa za procesor signala slike sa kamere od 13 megapiksela @ 30fps, kao i povećan propusni opseg za komunikaciju s memorijom širine 12.8 GB/s.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Izvor: www.samsung.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,