Data centri 2024

Facebook donosi kamere u domove širom sveta

Facebook je zacrtao da u milione domova širom sveta postavi kamere koje prate svaki pokret korisnika. Tako je predstavljen uređaj Portal – sistem koji podseća na tablet, te ima 10-inčni ekran, i korisnicima omogućava da obavljaju pozive iz Facebook Messenger aplikacije. To je ujedno i prvi pokušaj ove kompanije da prodre u hardverski deo tržišta.

PCPress.rs Image

Ipak, Facebook se i dalje bori sa posledicama skandala koji su doveli do curenja podataka korisnika, te je teško zamisliti da bi neko mogao da poželi uređaj koji bi ovakve bezbednosne propuste mogao da načini još problematičnijim, te organizuje prenose uživo direktno iz domova korisnika.

Portal, i njegov veći rođak Portal+ sa 15-inčnim ekranom, kreirani su kao pametni uređaji koji osnažuju komunikaciju sa porodicom i prijateljima, a pokreću se kada se izgovori reč „Portal.“ U okviru Portal-a našla se i Alexa kompanije Amazon, a kako bi omogućila dodatne pametne funkcije, poput traženja muzičkih sadržaja i odgovaranja na postavljena pitanja.

PCPress.rs Image

Spekulisalo se da će lansiranje proizvoda biti odloženo zbog još jednog skandala koji uključuje curenje podataka, ali su iz kompanije takve glasine demantovali, te tvrde da će se uređaj na tržištu pojaviti do kraja jeseni. Analize prethodnih izveštaja ukazuju da je lansiranje ipak ranije odlagano, budući da je privatnost postala još važnija sa pojavom novog hardvera koji u svom sklopu ima i kameru, a kreatori tvrde da su svi pozivi enkriptovani, te da nema načina da se prate, budući da se svi procesi odvijaju lokalno na uređaju. Iako se novi uređaj najavljuje kao korak napred u budućnost, ostaje da se vidi hoće li mu korisnici ukazati poverenje.

Pročitajte i:  Kanada uzima pet procenata od prihoda streaming platformi

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,