Facebook: Enkriptovane poruke stižu tek 2023.

Enkripcija je već dugo jedna od glavnih tema kada je online život u pitanju, na prvom mestu servisi za razmenjivanje poruka. Facebook korisnici koji su se nadali boljoj Meta enkripciji moraće da sačekaju bar još godinu dana.

PCPress.rs Image

Kompanija je potvrdila da će enkripcija u Facebook i Instagram poruke stići tek 2023. godine, a u okviru novina koje donosi i sveže ime ­– Meta. Neki drugi servisi su već dobili poboljšanu bezbednost, a iz kompanije koja je do skoro bila poznata kao Facebook (sad Meta) kažu da i oni spremaju sigurnije okruženje.

WhatsApp se već neko vreme hvali end-to-end enkripcijom, ali najnovija istraživanja pokazuju da poruke nisu baš sasvim bezbedne. Agencija ProPublica je u septembru objavila rezultate istraživanja čiji je cilj bio da se utvrdi tačnost tvrdnji da su WhatsApp poruke potpuno privatne. Naime, servis od 2014. nudi end-to-end enkripciju, što korisnici tumače kao garanciju da poruke ne čitaju ni zaposleni, ni bilo koja druga strana. To uverenje je kontradiktorno činjenici da WhatsApp ima hiljadu zaposlenih čiji je zadatak da čitaju poruke koje su označene kao „neprikladne“.

Pročitajte i:  WhatsApp snizio minimalni dozvoljeni uzrast za upotrebu aplikacije u Evropi na 13 godina

Dakle, problem je jasan – svako ko primi neku WhatsApp poruku može da je označi kao neprikladnu, a svaka tako obeležena poruka se kopira, te se šalje Facebooku (u čijem je WhatsApp vlasništvu) na proveru. Problematične poruke obično liče na neprikladne sadržaje koji mogu da se dobiju preko bilo koje druge platforme – spam, pornografija, razne prevare i druge nelegalne aktivnosti.

PCPress.rs Image

Meta ipak hvali end-to-end enkripciju i ističe da se vredno radi na tome da je dobiju svi servisi za razmenjivanje poruka. Kao najveći problem se ističe izazov da se ponudi enkripcija, ali tako da se ima kontrola nad ilegalnim i štetnim ponašanjem onih koji šalju poruke. Drugim rečima, zaposleni moraju da imaju neki stepen kontrole.

Stručnjaci kažu da je do odlaganja došlo upravo zbog toga što je neophodno da se pronađu rešenja koja ujedinjuju bezbednost i kontrolu nad onima koji zloupotrebljavaju servise. Dalje ističu da je svaka spekulacija o tome zašto je do odlaganja došlo samo puko nagađanje, ali stoji da Facebook, sada Meta, mora da reši probleme koji su već izazivali brojne skandale.

Pročitajte i:  Kako je WhatsApp postao svetska podrazumevana aplikacija za komunikaciju 

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

1 thoughts on “Facebook: Enkriptovane poruke stižu tek 2023.

  • 24. 11. 2021. at 01:03
    Permalink

    Kako mogu da budu enkriptovane poruke, kada sadržaje poruka koriste kako bi plasirali reklame svuda…

Comments are closed.