Računari i Galaksija

Facebook i Instagram blokirali pristup vestima u Kanadi

Meta je rekla da će početi da ograničava vesti na svojim platformama kanadskim potrošačima nakon što je parlament usvojio kontroverzni zakon o online vestima. Predlog zakona primorava velike platforme da nadoknade izdavačima vesti za sadržaj objavljen na njihovim sajtovima.

PCPress.rs Image

Google smatra trenutni zakon kao neizvodljiv

Kanadski zakon o online vestima postavlja pravila koja zahtevaju od platformi kao što su Meta i Google da pregovaraju o komercijalnim poslovima i plaćaju novinskim organizacijama za njihov sadržaj. Rečeno je da će biti ukinuta dostupnost vesti na Facebook-u i Instagram-u za sve korisnike u Kanadi. Google je nazvao predlog zakona neizvodljivim u sadašnjem obliku i rekao da nastoji da sarađuje sa vladom na pronalaženju rešenja.

Savezna vlada kaže da je zakon o online vestima neophodan da bi se poboljšala pravičnost na kanadskom tržištu digitalnih vesti i da bi se omogućilo novinskim organizacijama koje se bore da obezbede pravičnu nadoknadu za vesti i linkove koji se dele na platformama. Analiza zakona koju je izvršila nezavisna parlamentarna komisija za budžet procenjuje da bi novinske kompanije mogle da dobiju oko 329 miliona kanadskih dolara godišnje od digitalnih platformi.

Pročitajte i:  Meta otpušta 60 menadžera tehničkih programa na Instagramu

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,