Facebook i Instagram će predstavljati hronološki Stories i Reels kako bi se uskladili sa zakonima EU

Meta će uskoro ponuditi Stories i Reels hronološkim redosledom, između ostalih promena, kako bi bili u skladu sa Evropskim zakonom o digitalnim uslugama. Promene su se očekivale nakon što je Evropska komisija objavila da je u aprilu postigla dogovor o stvaranju novih pravila koja bi zahtevala da platforme ponude alternativne sisteme koji se ne zasnivaju na profilisanju.

PCPress.rs Image

Meta usklađuje brojne funkcije sa zakonom EU

Meta je rekao da je mobilisao preko 1.000 ljudi da razvije rešenja za zahteve DSA. Neke od promena će povećati transparentnost o tome kako njeni sistemi funkcionišu i pružiti korisnicima više opcija da prilagode svoja iskustva na Facebook-u i Instagram-u. Istovremeno, uspostavlja nezavisnu funkciju usklađenosti kako bi se osiguralo da ispunjava tekuće regulatorne obaveze.

Meta će ponuditi Reels, Stories, Search i druge delove Facebook-a i Instagram-a koje Meta ne rangira koristeći svoj proces AI preporuke. Nije jasno kako će Meta primeniti promenu. Glavni feed na Instagram-u već omogućava korisnicima da sortiraju prema praćenju umesto da koriste pristup zasnovan na algoritmu.

Pročitajte i:  TikTok otkrio ime "novog Instagram-a"

Korisnici će takođe moći da vide rezultate pretrage samo na osnovu reči koje unose, a ne rezultate personalizovane posebno za njih na osnovu njihovih prethodnih aktivnosti i ličnih interesovanja. Kompanija takođe pruža više informacija o tome kako njeni sistemi veštačke inteligencije rangiraju sadržaj preko 22 sistemske kartice za Facebook i Instagram.

Meta takođe proširuje svoju biblioteku oglasa da prikaže i arhivira sve oglase koji ciljaju korisnike u EU, uključujući datum pokretanja, parametre koji se koriste za ciljanje koji su primili oglas i još mnogo toga. Takođe uvodi dva nova alata za istraživače koji uključuju javno dostupan sadržaj sa stranica, postova, grupa i događaja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,