Postepeno se oporavljaju Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp

Ako niste mogli da pristupite Facebook-u, Instagram-u, Messenger-u ili WhatsApp-u, niste jedini. Otprilike u 11:38 po evropskom vremenu, Downdetector je počeo da beleži porast u izveštajima o prekidima na sve četiri usluge u vlasništvu Facebook-a. Andi Stone, portparol kompanije, rekao je u 12:07 popodne po srednjeevropskom vremenu da kompanija radi na brzom rešavanju problema. To “brzo rešavanje” je potrajalo do ponoći, a oko 01.30 u utorak i WhatsApp je konačno nastavio s normalnim radom.

Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp u padu

Više od 30,000 izveštaja o padu Facebooka

Stranica sa greškom koju vidite pri pokušaju povezivanja sa platformama sugeriše da je greška u sistemu imena domena (DNS) odgovorna za prekid rada. U 15:52 popodne po srednjeevropskom vremenu, tehnički direktor Facebooka Mike Schroepfer rekao je da je kompaniji iskreno žao zbog prekida, ali nije ponudio objašnjenje šta ga je uzrokovalo.

Nije jasno koliko je problem raširen, ali Downdetector prikazuje više od 30,000 izveštaja o kvarovima samo za Facebook, a dodatnih 20,000 vezano je za Instagram. Prema tvitu sa zvaničnog Oculus Twitter naloga, problem takođe utiče na aplikaciju, prodavnicu i web lokaciju Oculus. Facebook-u je bilo potrebno više sati da reši problem.

Pročitajte i:  WhatsApp za iOS uvodi logovanje bez lozinke uz pomoć passkey-jeva 

Prema novinaru Brian Krebsu, Facebook-ovi DNS zapisi povučeni su iz globalnih tabela usmeravanja jutros. Još uvek niko ne zna kako je došlo do ovakvih promena, ali jedno je sigurno, na globalnom nivou samo Facebook ima pristup da menja ovakve stvari. Još u julu je Akamai Technologies, ​​jedna od najvećih mreža za isporuku sadržaja na svetu, prošla kroz sličan prekid, što je dovelo do toga da je veliki deo interneta, uključujući platforme poput PlayStation Store-a, TikTok-a i LastPass-a, postao nedostupan. Akamai je na kraju istog dana rešio problem.

U prvim minutama posle ponoći Facebook servis je proradio, a odmah posle toga i Instagram. WhatsApp se oporavio tek šezdesetak minuta kasnije, i sada deluje da je sve u pogonu. Još se ne zna šta je tačno izazvalo ovako ozbiljan i dugotrajan problem.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: