Facebook koristi AI kako bi pojačao algoritam za video zapise

Testovi na Reels-u pokazali su značajan porast vremena gledanja.

PCPress.rs Image

Takmičenje sa TikTok-om je glavni prioritet

Meta menja način na koji Facebook preporučuje video zapise širom Reels-a, grupa i glavne Facebook feed stranice. Kompanija koristi veštačku inteligenciju za svoj glavni algoritam preporuka za video zapise, otkrio je šef Facebook-a, Tom Alison. Kompanija planira da koristi AI na svim mestima unutar Facebook-a koji prikazuju video zapise. To je deo plana i “tehnološkog puta” do 2026. godine, rekao je Alison.

Meti je takmičenje sa TikTok-om glavni prioritet. TikTok je postao poznat po svom moćnom algoritmu preporuka koji izgleda tačno zna šta će zadržati korisnike. TikTok je dobio na popularnosti u SAD-u u poslednjih nekoliko godina. Kada je Facebook testirao novi AI algoritam sa Reels-om, vreme gledanja je poraslo za oko 8 do 10 odsto, otkrio je Alison. “Tako da nam je svima jasno da novi model arhitekture mnogo efikasnije uči iz podataka nego prethodna generacija”, rekao je Alison. “Ovo je bio dobar znak koji kaže, OK, krećemo se u pravom smeru.”

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Do sada je Facebook koristio različite preporuke za video zapise za Reels, Grupe i Facebook feed. Ali nakon uspeha sa Reels-om, kompanija planira da koristi isti AI na svim ovim proizvodima.

„Umesto da samo ulaženo na Reels, radimo na projektu da napajamo svoj ceo video ekosistem ovim jedinstvenim modelom. Onda ćemo dodati i naš Feed preporuka proizvoda tako da ga pokretati novi AI model“, rekao je Alison. „Ako to uradimo kako treba, ne samo da će preporuke biti relevantnije, već mislimo da se njihov odziv može poboljšati.”

Ovaj potez je deo strategije kompanije da unese veštačku inteligenciju u sve svoje proizvode nakon što je tehnologija eksplodirala sa lansiranjem ChatGPT-a krajem 2022. godine. Kompanija troši milijarde dolara kako bi kupila stotine hiljada skupih NVIDIA GPU-a koji se koriste za obuku i napajanje AI modela, rekao je Zuckerberg ranije ove godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *