Facebook kupio BigBox VR game studio

Facebook je u prethodnih nekoliko godina kupio nekoliko studija za proizvodnju VR igara, a toj grupi se sada pridružuje i BigBox VR. Studio je najpoznatiji po igri „Population: One“, koja važi za jednu od najpopularnijih igara na Facebook-ovom Oculus Quest 2 VR sistemu. Igru možemo nazvati direktnim Fortnite klonom, ali u VR okruženju. Akvizicija je obavljena u petak, ali kao što je to čest slučaj u ovakvim situacijama, finansijski detalji nisu objavljeni u javnosti.

facebook

Nije neobično da vlasnici hardverske platforme za igranje otvaraju sopstvene studije za razvoj igara koje će biti ekskluzivno dostupne samo na toj platformi, ali u VR svetu stvari su malo drugačije. Naime, tu ne postoji velika konkurencija, pa učestale Facebook-ove akvizicije mogu da dovedu do monopolske pozicije na tržištu.

Iako mnogi programeri u Oculus Studios nastavljaju da kreiraju naslove za Valve-ovu Steam prodavnicu, koja nudi naslove i za VR sisteme drugih proizvođača, većina konkurentskih platformi gubi svoj udeo na VR tržištu. Facebook-ov nastup na ovom tržištu je veoma agresivan, koji spuštanjem cena Oculus Quest-a 2 na 299 dolara želi da ga omasovi i time obezbedi veliku bazu korisnika za svoje VR igre.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,