Ikotek

Facebook Libra kao “dozvola za štampanje novca”

Neki eksperti tvrde da se ulaganjem u Libra kriptovalutu Facebook-u „daje dozvola za štampanje novca“. Određeni broj velikih kompanija, među njima i Visa, je u projekat već uložio po 10 miliona dolara, a zbog toga što bi investicije mogle višestruko da im se vrate ako sve bude proteklo po planu. Kada su obični korisnici u pitanju, tvrde stručnjaci, situacija bi mogla da bude nešto drugačija.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o tome da će dobit dolaziti od kamate na rezerve Libra kriptovalute koje služe da održavaju stabilnu vrednost, a koja će se deliti između kompanija koje su uložile svoj kapital u početnom delu projekta. To znači da korisnici koji budu kupovali i čuvali valutu neće mnogo dobijati, već će im Libra biti korisna tokom online kupovine, a najverovatnije za isplate malih suma prilikom plaćanja za čitanje novinskih članaka, kupovinu muzike, te kupovine u okviru video igara.

Libra bi mogla da postane najpopularnija u zemljama sa velikom stopom inflacije, kao što je to slučaj i sa Bitkoinom, budući da bi njena vrednost trebalo da bude stabilna. Ipak, rezerve nove valute verovatno neće biti na nivou koji se najavljuje, pa bi svaki pad vrednosti u okviru ograničenih rezervi fizičkog novca kojim je valuta podržana u budućnosti mogao višestruko da utiče na vrednost nove Facebook kriptovalute. Gubici od prevara bi tome mogli dodatno da doprinesu, a najveći problem je to što bi promene u vrednosti najpre uticale na obične korisnike, dok bi dobit odlazila kompanijama koje su investirale u valutu.

Pročitajte i:  Meta zadirkuje novim alatima za uređivanje sa AI koji dolaze na Facebook i Instagram 

PCPress.rs Image

Neki eksperti idu čak toliko daleko da tvrde da bi Facebook i druge velike korporacije koje učestvuju u projektu dozvolu za lansiranje kriptovalute mogle da zloupotrebe, što bi bila dodatna injekcija moći onima koji je već imaju, pa ostaje da se vidi kojim će putem Libra krenuti i koje će se prognoze pokazati kao tačne.

Izvor: The Wall Street Journal

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,