Facebook najavio novi sistem za proveravanje činjenica

Facebook je najavio sistem za proveravanje činjenica koje se dele na ovoj platformi, te ga već predstavio u Velikoj Britaniji. Osnovni cilj nove funkcije je da se stane na put web-stranicama koje dele lažne vesti kojih je sve više.

PCPress.rs Image

Sistem će funkcionisati u saradnji sa Full Fact organizacijom za proveravanje činjenica, koja će proveravati postove koji su prethodno prijavljeni od strane korisnika, te utvrđivati njihovu tačnost u skladu sa bazom podataka koju poseduje. Popularna društvena mreža se već neko vreme bori protiv dezinformacija, kojih je sve više, te potiču od različitih web-sajtova, ali i običnih korisnika koji izmišljaju priče, te ih dele kao istinu.

Full Fact planira da se na prvom mestu pozabavi sa lažnim činjenicama koje nanose najviše štete, poput neistinitih medicinskih svedočenja i preporuka, lažnih vesti koje su u vezi sa terorističkim napadima, te informacija koje se tiču političkih izbora.

PCPress.rs Image

Broj lažnih vesti obično poraste u vreme predsedničkih izbora u nekoj zemlji, a odluka o novom sistemu je usledila nakon istraživanja na osnovu kojeg je utvrđeno da stariji internet korisnici lakše dele lažne vesti od mlađih, što ukazuje na to da generacije koje nisu odrastale uz internet teže razdvajaju laž od istine kada su u pitanju informacije koje se dele preko različitih online platformi.

Pročitajte i:  Facebook 20 godina kasnije: Sporedna uloga u metaverzumu

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,