BIZIT plus

Facebook-ov futuristički uređaj za čitanje misli je korak bliže realnosti

Još od 2017. godine Facebook izdvaja sredstva za istraživanje interfejsa između računara i mozga (Brain-Computer Interface – BCI), koji bi mogao da se upotrebljava u uređajima za proširenu realnost (kao što su AR/VR naočare).

PCPress.rs Image

Izgleda da je danas interfejs za čitanje misli jedan korak bliže realnosti, s obzirom da je Facebook objavio prvi značajniji update projekat. Istraživači koji rade na njemu objavili su da su u stanju da u realnom vremenu dekodiraju mali set reči i fraza formiranih u mislima. Ovo dostignuće je objavljeno u Nature Communications žurnalu, a nastalo je kao deo algoritma koji je u stanju da pročita misli osoba koje pate od oštećenja mozga.

U eksperimentu koji su izveli naučnici sa kalifornijskog univerziteta u San Francisku, uz podršku Facebook Reality Labs-a, postavljene su elektrode u mozgove tri pacijenta koji pate od epilepsije. Pacijentima su zatim postavljana pitanja na koja su morali da odgovore glasno. To je istraživačima pomoglo da identifikuju obrasce u mozgu koji su povezani sa procesom razumevanja pitanja i proizvodnjom govora. Tačnost očitavanja koju su dobili putem ovih elektroda bila je 61 odsto, što je demonstriralo potencijal da je moguće dekodirati govor u neposrednom interaktivnom okruženju. Na tome je postavljena osnova na kojoj će se zasnivati dalja istraživanja.

Pročitajte i:  Malver se širi preko lažnih oglasa za posao

Trenutna tehnologija omogućava da se ovom metodom dekodira oko 100 reči u minutu. Međutim, Facebook želi da podigne preciznost na bar 83 odsto, kao i brzinu prepoznavanja na 1000 reči u minutu, što je cilj za koji procenjuju da će ga dostići za otprilike 10 godina. U međuvremenu, kompanija razvija portabilni nosivi uređaj koji će pratiti količinu kiseonika u mozgu, za koji Facebook tvrdi da će omogućiti potpuno nov način BCI-ja bez invazione hirurgije (postavljanje elektroda u mozak). Za sada je taj uređaj prevelik i nedovoljno precizan, ali kada se smanji i kada bude poboljšan u funkcionalnom smislu, možda bi mogao da postane deo Facebook AR naočara.

Izvor: TechRadar

Facebook komentari: