Facebook podaci „na izvolte“

Svi već znaju da Facebook, kao deo partnerskog odnosa, deli korisničke podatke sa proizvođačima hardvera i softvera. Ipak, do sada nije bilo jasno ko je sve imao uvid u naše podatke. Na zahtev House Energy & Commerce Committee, Facebook je predao izveštaj od 747 stranica sa detaljima koje sve podatke i sa kojim kompanijama ih deli.

Rezultat je da su čak 52 kompanije, uključujući i kompanije kao što su Alibaba, Huawei, HP ili Lenovo imale (ili još uvek imaju) pristup korisničkim podacima. Partnerstvo sa 38 kompanija je do ovog trenutka prekinuto, sa još sedam kompanija biti završeno tokom ovog meseca, dok će se tri partnerstva nastaviti i u narednom periodu (Apple, Amazon i Tobii).

Iako ova partnerstva ne moraju da znače da su se deljeni podaci i zaista koristili, problem je u tome što je Facebook prikupljao i delio više podatka nego što je korisnik dozvolio u svojim podešavanjima privatnosti. Facebook-ovo opravdanje u ovom slučaju je da su u pitanju dobavljači usluga, a ne treća lica i da na osnovu toga nisu kršili uredbu o zaštiti podataka.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Ovaj dokument se pojavio dve nedelje nakon što je američkom kongresu predat izveštaj od 452 stranice sa odgovorima na koje Mark Zakenberg nije odgovorio tokom svog svedočenja. Pošto ni u tom dokumentu nisu pronađeni odgovori na neka pitanja, očekuje se da će ovaj najnoviji izveštaj rasvetliti makar neke od nejasnoća.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,