Facebook ponovo pregovara sa Australijom

Facebook se nije u potpunosti dogovorio sa Australijom. Ova društvena mreža je trenutno u pregovorima sa australijskim vlastima, nekoliko dana nakon što je blokirala korisnike u zemlji da dele vesti. Australijski premijer Scott Morrison objavio je na konferenciji za novinare da se kompanija ponovo privremeno dogovorila sa državom, i da je ponovo za stolom. Očekuje se da će australijske vlasti i Mark Zuckerberg pronaći zajednički jezik o svemu.

PCPress.rs Image

Opet rasprava na pomolu

Društvena mreža sprečila je australijske izdavače i stanovnike da postavljaju ili dele vesti pre nekoliko dana kao odgovor na predloženi zakon u zemlji koji će zahtevati da medijima plaćaju za njihov sadržaj. Čineći to, međutim, takođe su slučajno zabranili objavljivanje stranica različitih vladinih agencija i neprofitnih organizacija. Predloženi zakon od prošle godine je sporna tačka između australijske vlade i tehnoloških giganata poput Google-a i Facebook-a. Vlasti su prvobitno želele da se uplate novinskim agencijama vrše dobrovoljno, ali su promenile predloženi zakon kako bi isplate postale obavezne nakon što je COVID-19 uticao na prihod od reklama.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Google je odustao od planova da lansira kustoske vesti u zemlji i ranije rekao da će onemogućiti pretragu ako predlog prođe. Međutim, nedavno je Google potpisao trogodišnji ugovor o plaćanju sadržaja iz publikacija News Corp. Ostaje da se vidi da li razgovori Facebook-a sa vladom znače da je takođe otvoren za potpisivanje ugovora o licenciranju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: