ERP 2024

Facebook pretraga – treći stub

Menlo Park, sedište kompanije Facebook u Kaliforniji, bilo je mesto gde je Mark Zakerberg, osnivač ove kompanije, juče najavio njen novi izlazak na polje društvene pretrage.

 

graphsearchPredstavljen je Graph Search, odnosno, kako ga je Zakerberg nazvao, treći stub Facebooka, pored Timelinea i News Feeda.

Kada ova opcija stigne i do vašeg naloga, nećete više morati da pretražujete samo po imenu osobe ili nazivu kompanije, već ćete moći da, na primer, upišete “prijatelji koji vole fudbal i žive u mojoj opštini” u polje za pretragu i Facebook će vam dati rezultate.

Ili pretražite sve fotografije koju su postavili vaši prijatelji koji žive u Americi pre tri godine.

U početku, Graph Search će imati ograničene mogućnosti, u smislu da će moći da pretražuje ljude, interesovanja, fotografije i mesta, ali će nove oblasti pretraživanja biti dodavane naknadno. U ovom trenuktu, takođe, podržan je samo engleski jezik i nije dostupna mobilna verzija.

Graph Search se trenutno nalazi u beta fazi i morati se priključiti listi čekanja ukoliko želite da dobijete rani uvid u njeno funkcionisanje. Iz Facebooka kažu da će im povratne informacije korisnika pomoći da krajnji proizvod dodatno unaprede.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Kao i uvek kada se radi o nečemu čiji se rad zasniva na baratanju ličnim podacima korisnika, postavlja se pitanje privatnosti, koje, kažu iz Facebooka, ova kompanija shvata veoma ozbiljno.  U pretrazi ćemo viđati samo onaj sadržaj koji se deljen sa nama, odnosno drugi će videti one podatke koje smo sa njima delili.

Šta o Graph Searchu kaže osnivač kompanije i ljudi koji su radili na ovoj opciji, pogledajte u priloženom videu.

 

Facebook komentari:

1 thoughts on “Facebook pretraga – treći stub

Comments are closed.