BIZIT plus

Gubitak korporativnih podataka u 36% slučajeva

Istraživanje kompanije B2B Internation pokazuje da u 36 posto slučajeva dolazi do gubitka korporativnih podataka.

racheocity Uzroci gubitaka podataka mogu biti i spoljašnji i unutrašnji, a prema tvrdnjama 35 odsto stručnjaka informacionih tehnologija, najčešći razlog gubitaka podataka njihovih kompanija jeste zaraženost štetnim softverom, što predstavlja najčešću spoljnu pretnju.

Sledeći najčešći uzroci su napadi putem elektronske pošte (21 odsto) i fišing (17 odsto). Kada su u pitanju unutrašnje pretnje, gubitak važnih podataka najčešće je izazvan propustima u softveru kompanije (25 odsto) , navodi se u saopštenju kompanije Kaspersky o pomenutom istraživanju.

Petr Merkulov, direktor sektora za proizvode u kompaniji Kaspersky Lab, kaže da je za svaku kompaniju važno da shvati neophodnost sveobuhvatne zaštite.

„Efikasno korporativno bezbednosno rešenje mora da pruži zaštitu od spoljnih i unutrašnjih pretnji pomoću odgovarajućeg alata: tehnologija za borbu protiv štetnih softvera, korporativne bezbednosne politike, metoda za sprečavanje curenja podataka, alata za kontrolu i mnogih drugih funkcija.“

Istraživanje je obuhvatilo više od 3,300 stručnjaka za informacione tehnologije u 22 zemlje širom sveta, i sprovedeno je u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab, a kompletan izveštaj je dostupan ovde.

(Photo: racheocity/Flickr)

 

Facebook komentari: