BIZIT plus

Facebook radi na sopstvenom OS-u

Odavno je Facebook ušao u svaki aspekt naših života, ali kompanija očigledno ne želi da se zaustavi na tome. Sada želi da se „uvuče“ i u hardver. To je već uradila sa kompanijom Oculus (proizvođačem Oculus VR kaciga), koja je u vlasništvu Facebook-a, ali i dalje nije zadovoljna svojim uticajem na polju hardvera.

PCPress.rs Image

Zato je rešila da napravi sopstveni OS, želeći da na taj način parira Android-u na polju prenosnih i mobilnih uređaja. Za sada nemamo informacije ni o radnom, ni o zvaničnom imenu projekta, ali se zna da je jedan od vodećih ljudi na njemu Mark Lukovski, biviši zaposleni u Microsoft-u, koji je poznat kao koautor Windows-a NT.

Iz kompanije nema zvaničnih reagovanja na ovu vest. Jedan od Facebook-ovih AR i VR ključnih ljudi, Fikus Kirkpatrik nije potvrdio rad na „Facebook OS“-u, ali je priznao da bi kompanija imala mnogo benefita kada bi se oslobodila od zavisnosti od drugih operativnih sistema.

Analitičari smatraju da će ovim putem Facebook pokušati da iskopira Apple-ovu taktiku pune kontrole nad ekosistemom proizvoda, počev od dizajna, pa sve do hardvera i softvera. Međutim, s obzirom da ova kompanija baš i nema reputaciju brenda kome se može verovati (bar sudeći prema brojnim nedavnim problemima sa curenjem podataka), može da se desi da oznaka „Powered by Facebook OS“ (ili kako god da će se zvati), može pre da odbije ljude od kupovine takvog proizvoda, nego što ih privući.

Pročitajte i:  Influenseri dobijaju novac za promovisanje kineskih kopija dizajnerskih proizvoda

U svakom slučaju, Facebook je ozbiljno „zagrizao“ i pokazao da ima velike ambicije na polju hardvera i softvera. A vreme će pokazati da li će im se to isplatiti ili ne.

Izvor: Android Authority

Facebook komentari: