BIZIT plus

Šta je razlog jučerašnjeg prekida Google servisa?

Korisnici u pojedinim delovima Istočne Evrope (uključujući i Srbiju), Irana i Turske juče su u prepodnevnim časovima iskusili prekid Google servisa koji je, u zavisnosti od lokacije trajao između 30 minuta i dva časa. Razlog za taj prekid bio je bilo fizičko presecanje optičkog kabla. Ovaj prekid se osetio, između ostalog, i u našoj kancelariji.

PCPress.rs Image

Google je uputio Internet provajdere u tim regionima da se konektuju na njihove druge servere, kako bi se problem zaobišao dok se ne popravi šteta.

U svom zvaničnom saopštenju, kompanija je za prekid optužila „višestruko simultano presecanje optičkog kabla“ što je veoma neobična situacija i teško da je bila slučajna. Sadjad Bonabi, direktor Iranske komunikacione infrastrukturne kompanije rekao je da su se desila dva presecanja na jednom od glavnih optičkih kablova. Jedan rez desio se na liniji između Irana i Bukurešta, a drugi na liniji od Bukurešta do Minhena. To je poremetilo komunikacije u regionu, ali da su vrlo brzo uspostavljene alternativne rute.

Za sada nije dato objašnjenje zašto su kablovi presečeni, a Google je najavio da će potpuni izveštaj o ovom incidentu objaviti u narednim nedeljama.

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Izvor: BBC

Facebook komentari: