BIZIT plus

Facebook sprečava deljenje ukradenih fotografija

Alatka za prepoznavanje lica, koju koristi kompanija Facebook, trebalo bi da ubuduće upozorava korisnike kada neko otpremi njihovu fotografiju na ovu društvenu mrežu, a ne označi ih, te tako spreči deljenje fotografija korisnika bez njihovog pristanka.

PCPress.rs Image

Ova tehnologija trebalo bi da upozorava i u slučajevima kada neko u okviru svog profila koristi tuđe fotografije, te pokušava da usvoji identitet koji mu ne pripada – što je fenomen koji se obično naziva „catfishing“. Mreža već koristi slične algoritme, a na osnovu kojih se prepoznaju korisnici koji se nalaze na nekoj fotografiji, te se njihova imena nude kao potencijalni tagovi. Oni funkcionišu tako što analiziraju piksele na fotografijama na kojima je neka osoba već označena, te generišu niz brojeva – takozvani templejt. Kada se foto i video sadržaji otpreme  u Facebook sisteme, ovi ih porede sa već postojećim templejtima, te na taj način identifikuju one koji su se ranije pojavljivali na fotografijama u okviru ove društvene mreže.

PCPress.rs Image

Iako bi ova opcija mogla da bude prilično korisna, pokrenula je mnoga pitanja koja se tiču bezbednosti podataka o korisnicima, te je Facebook izjavio da će u okviru opcije postojati i dugme uz pomoć će, korisnici koji ne budu želeli da je koriste, moći da je isključe.

Pročitajte i:  Sledeće ažuriranje iOS-a će otežati upad u vaš iPhone 

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: