BIZIT plus

Bitcoin menjačnica bankrotirala posle hakerske pljačke

Da nije sve savršeno u virtuelnom svetu kriptovaluta podsetili su nas hakeri u Južnoj Koreji. Bitcoin menjačnica Youbit bankrotirala je nakon neverovatne pljačke.

opljačkana bitcoin menjačnica hakerski napad pljačka exchange

Iako je Bitcoin sinonim za brzu zaradu, postoje rizici koji otkrivaju ranjivost ove kriptovalute. To su na najgori način saznali vlasnici korejske bitcoin menjačnice Youbit. Oni su prinuđeni da podnesu zahtev za bankrot nakon što su ih hakeri po drugi put ove godine opljačkali. Prošlog aprila lopovi su ukrali preko 35 miliona dolara u kriptovalutama, dok se tačan iznos poslednje pljačke ne zna, niti kako je izvedena.

Zna se samo da su ovog puta izgubili 17% sredstava, što je bilo previše da bi se oporavili. Posledica ovoga je da će korisnicima biti smanjena sredstva na 75% vrednosti, što znači da treba da budu srećni ako uspeju da uopšte izvuku svoje pare. Južnokorejska agencija za internet i bezbednost je izdala saopštenje da policija radi na slučaju i da još ne znaju ko je odgovoran.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Severna Koreja pljačka Bitcoin?

Ipak, nezvanično se uveliko optužuje Severna Koreja koja izgleda ima izuzetno jaku hakersku armiju. Bitcoin i hakerske manipulacije mogle bi oporave ekonomiju najzatvorenije zemlje na svetu. Iako je reč o manjoj menjačnici, ovo je samo još jedan znak kako je ceo virtuelni posao sa kriptovalutama veoma ranjiv. Severna Koreja je demantovala da mima bilo kakve veze sa bitcoin pljačkama, ali i WannaCry hakerskim napadima. 

Ovo je samo još jedan u nizu napada na menjačnice, a dolazi u istom mesecu kada je opljačkana i NiceHash u Sloveniji. Ova menjačnica je olakšana za 70 miliona dolara, što je izgleda samo ohrabrilo hakere da nastave sa napadima. Iako deluje lako ukrasti bitcoine, to ne obeshrabruje ljude da i dalje ulažu u rudarenje. Čini se da svi žele “kriptovalute” bez motike, slušajući kako ljudi “ne rade ništa, a pare samo kaplju”. 

Ono što otežava istragu je činjenica da niko ne reguliše kriptovalute. Ne postoji centralna banka, niti relulatorno telo. I pored svih ovih rizika, kriptovalute i dalje rastu nesmanjenom brzinom. Bitcoin i dalje nastavlja da probija sve rekorde, a prate ga i Litecoin i Ethereum. 

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Izvor: CNN

Facebook komentari: