Facebook status pomogao provalnicima

fb-burglars

Policija je jutros uhapsila trojicu muškaraca, koji su osumnjičeni da su provalili u 18 kuća u Northeast-u, u državi New Hampshire, SAD. Ovo ne bi bilo toliko neobično, da provalnici kao doušnika nisu koristili Facebook.
Mario Rojas, Leonardo Baroso i Victor Rodriguez su odneli oko 200.000$ iz domova, koristeći FB statuse kako bi otkrili ko je otišao na odmor ili poslovni put i ostavio kuću bez nadzora. Svako od oštećenih je osim ostavljenih statusa imao i profil postavljen na nizak bezbednosni nivo, tj. svako je mogao da mu pristupi. 
“Pazite šta pišete po društvenim mrežama”, upozorio je kapetan policijske stanice u Nashuu, Ron Dickerson, u intervjuu za lokalnu WMUR stanicu.
Ali, žrtve ne bi trebalo potpuno kriviti za ovaj previd. Na Facebook-u je po pravilu sve javno, osim ako drugačije ne podesite. Korisnici verovatno nisu znali da iko može da im vidi statuse osim njihovih prijatelja. Za provalnike, ovo je zvučalo kao direktna pozivnica za upad u kuće, prilika koju nisu želeli da propuste.

Pročitajte i:  Motorola sada poseduje Silent Sentinel kompaniju specijalizovanu za kamere za velike udaljenosti

Izvor: TGdaily

Facebook komentari: