Facebook tuži programera zbog krađe podataka

Facebook je podneo tužbu protiv ukrajinskog državljanina Aleksandra Aleksandroviča Solončenka, zbog prikupljanja i prodaje ličnih podataka više od 178 miliona korisnika Facebook-a na popularnom hakerskom forumu.

PCPress.rs Image

Soločenko koji je inače Ukrajinski državljanin, zloupotrebio je funkciju Facebook Messenger-a pod nazivom Contact Importer. Ova funkcija je omogućavala korisnicima da sinhronizuju svoj telefonski imenik i vide koji ljudi među njihovim kontaktima imaju Facebook nalog kako bi mogli da kontaktiraju preko Facebook Messenger-a.

U periodu od januara 2018. do septembra 2019. godine Solončenko je koristio automatizovani alat koji je oponašao Android uređaje. Tako je  prikazivao Facebook-ovim serverima milione nasumičnih brojeva telefona.

Facebook serveri su davali povratne informacije za brojeve telefona povezane sa nalozima na veb sajtu. Solončenko je podatke koje je prikupio na ovaj način ponudio na prodaju 1. decembra 2020. godine u postu na RaidForums-u, veoma uticajnom forumu na tržištu ukradenih podataka .

Facebook u raljama hakera

Facebook je rekao da je Solončenko bio istaknuti korisnik foruma, gde je koristio korisničko ime Solomame i da je prodao podatke stotina miliona korisnika iz više kompanija, uključujući podatke najveće ukrajinske banke, najveće ukrajinske službe za dostavu, i francuske kompanija za analizu podataka.

Pročitajte i:  Stotine hiljada američkih internet rutera uništeno u novootkrivenom hakerskom napadu iz 2023. godine

Facebook je rekao da su Solončenka povezali sa korisnikom RaidForums-a jer je optuženi koristio isto korisničko ime i kontakt podatke na portalima za posao i za e-mail naloge. On je radio kao programer frilenser sa iskustvom u radu sa nekoliko programskih jezika uključujući Python i PHP, ali i sa XRumer softverom za spam.

Facebook je zatražio od suda da za Solončenka izda zabranu za pristup Facebook-ovim sajtovima i prodaju bilo kakvih Facebook-ovih podataka. Društvena mreža traži i naknadu za sada neutvrđene štete.

Incident sa Solončenkom je drugi takav incident povezan sa prikupljanjem podataka pomoću funkcije Messenger Contact Importer, koji su deljeni preko RaidForums-a. U aprilu ove godine, drugi član foruma je podelio telefonske brojeve 533 miliona korisnika Facebook-a, za koje je Facebook rekao da su prikupljeni zloupotrebom iste funkcije. Nekoliko nedelja nakon ovog incidenta, Facebook je otkrio da je ukinuo funkciju Messenger Contact Importer još u septembru 2019. godine nakon što je otkrio da je Solončenko i drugi zloupotrebljavaju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: