BIZIT plus

Facebook: Ugroženi podaci 533 miliona korisnika

Facebook je u samom vrhu socijalnih platformi, budući da broji preko dve milijarde korisnika, pa samim tim vodi i po broju problema. Jedan od poslednjih se tiče bezbednosti i privatnih podataka koji su česta meta u okviru cyber napada.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da su telefonski brojevi 533 miliona korisnika procureli sa Facebook platforme, te se našli na popularnom hakerskom forumu gde bilo ko može da ih preuzme potpuno besplatno. Među ukradenim informacijama našli su se i drugi osetljivi podaci koji su se prvi put pojavili u junu 2020. godine, kada je jedan korisnik pomenutog foruma počeo da prodaje ukradene informacije. Procurele informacije su ugrozile ozbiljan broj korisnika, a među podacima koji su ponuđeni na prodaju su se pored telefonskih brojeva našla i imena, lokacije, pol, te bračni statusi korisnika, kao i Facebook ID, zanimanja, datumi rođenja i naravno – mejl adrese. Bezbednosni eksperti su došli do zaključka da su informacije ukradene zahvaljujući ranjivosti iz 2019. godine, koja se našla u okviru “Add Friend”, a sada je zakrpljena.

Pročitajte i:  Influenseri dobijaju novac za promovisanje kineskih kopija dizajnerskih proizvoda

PCPress.rs Image

Ukradeni podaci se uglavnom prodaju na privatnim aukcijama za velike sume novca, ali se sve češće nude i po malim cenama, ili potpuno besplatno, jer hakeri na taj način stiču reputaciju, te im se strategija na kraju isplati. Kupljene informacije kasnije mogu da se koriste za sprovođenje napada na one koji su se našli na spisku pogođenih korisnika, pa se mejl adrese koriste za phishing napade, a telefonski brojevi za smishing – phishing putem tekstualnih poruka.

Na spisku pogođenih zemalja se našla i Srbija, a zauzela je 85. mesto, sa 162.898 pogođenih Facebook korisnika.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: