ERP 2024

Facebook ulaže 10 miliona dolara u Deepfake detektor

Interesovanje za „deepfake“ fenomen opalo je u poslednjih nekoliko meseci, najverovatnije zbog toga što se javnost pomirila sa tim da će AI i u budućnost da se koristi za kreiranje super-realističnih, ali ipak lažnih video sadržaja, te fotografija. Ipak, neki u kontroverznoj tehnologiji i dalje vide opasnost, pa je Facebook upravo zbog toga odlučio da pogura eksperte u smeru kreiranja deepfake detektora.

PCPress.rs Image

Iako su pornografski sadržaji skrenuli pažnju mejnstrim javnosti, stručnjaci proučavaju i druge segmente u okviru kojih bi deepfake u budućnosti mogao da ostavi ozbiljne posledice. Ipak, definicija toga šta je deepfake neće biti korisna u slučaju sprečavanja neželjenih scenarija, pa se polako približavamo svetu u kojem nećemo moći da budemo sigurni u verodostojnost bilo kojeg audio-vizuelnog sadržaja, što će uticati na još veće nepoverenje u medije, sudove, te javne institucije, a ponajviše u online sferu života i poslovanja. Upravo se zbog toga Facebook udružuje sa timom stručnjaka iz Microsoft-a, a kako bi udruženim snagama kreirali nešto što zovu “Deepfake Detection Challenge.” Ideja je da se kreira paket podataka koji bi neuralnim mrežama pomagali u procenjivanju koji je sadržaj deepfake, a koji ne, te bi krajnji rezultat trebalo da bude sistem koji bi stao na put lažnim video sadržajima.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

PCPress.rs Image

Slični paketi podataka postoje za sisteme poput onih za prepoznavanje glasa, pa je došao red i na deepfake detekciju, a uz pomoć kompanije Facebook koja u projekat ulaže 10 miliona dolara.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,