ERP 2024

Prva fotografija crne rupe donela naučnicima nagradu od tri miliona dolara

Naučnici koji su snimili prvu fotografiju crne rupe osvojili su nagradu od tri miliona dolara. Nagradu The Breakthrough prize, poznatu kao „Oscars of Science“, sponzorišu direktori iz Silicijumske doline, poput Mark Zuckerberg-a i Sergeja Brina, i odaju priznanje vrhunskim naučnicima u oblastima kao što su biologija, botanika, zoologija, fizika i matematika.

PCPress.rs Image

Nagrada će biti podeljena između 347 naučnika koji su radili na revolucionarnom projektu koji je iznedrio prvu fotografiju crne rupe. Podaci koji stoje iza fotografije, koji bi mogli da potvrde ili barem postave značajna pitanja o našem razumevanju univerzuma, bili su ekvivalentni broju selfija koje je 40.000 ljudi moglo da napravi tokom svog života.

Prema rečima direktora projekta Shep Doeleman-a, revolucionarna fotografija crne rupe samo označava medijski trenutak. U razgovoru za AFP, Doeleman je rekao: „Ono što predviđam jeste da ćemo do kraja sledeće decenije praviti fotografije crne rupe visoke rezolucije u realnom vremenu, koje otkrivaju ne samo kako izgledaju, već i kako deluju i kako se ponašaju u kosmosu.“ Zaista, tim već radi na obradi podataka potrebnih za pravljenje prvog, verovatno osnovnog, video zapisa crne rupe, koji bi mogao da bude predstavljen sledeće godine.

Pročitajte i:  Kad kosmički otpad padne na kuću

Izvor: Engadget

Facebook komentari: