BIZIT plus

Facebook veruje da se iza nedavnog napada kriju spameri

Više od dve nedelje nakon što je Facebook otkrio da se dogodilo masovno kompromitovanje podataka, i dalje ne znamo ko je iskoristio grešku u opciji „View As“ na ovoj platformi kako bi pristupio informacijama desetine miliona korisnika. Sada, Wall Street Journal izveštava, na osnovu anonimnih izvora, da kompanija veruje da su spameri izvršili napad u pokušaju da zarade putem obmanjujućeg oglašavanja, to jest imali su komercijalne a ne političke motive, kao što je to bio slučaj sa prošlim velikim skandalom.

PCPress.rs Image

Da se podsetimo, i tada su glavna meta politički motivisanog napada bili Facebook-ovi korisnici, jer je ilegalno prikupljene podatke kompanija Cambridge Analytica koristila za ostvarivanje ciljeva svojih klijenata, političkih stranaka i pojedinaca, koji su tako uticali na izbore u SAD-u i referendum o Brexit-u u Velikoj Britaniji.

U ovom najnovijem napadu, Facebook je na kraju rekao da je zapravo od oko 30 miliona korisnika ukradeno pristupnih tokena (možete videti da li je vaš profil bio među njima uz pomoć ovog linka) kao i da su napadači uzeli podatke o profilu i kontakt informacije. Ipak, u članku se navodi da „interni istraživači“ veruju da iza napada stoje već postojeći Facebook i Instagram spameri koji tvrde da vode „kompaniju za digitalni marketing“.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

Granice između dezinformacija koje šire trolovi sponzorisani od strane države, nepouzdane analitičke kompanije i spameri koji jure teme u trendu kako bi zaradili novac postale su manje primetne poslednjih godina, tako da je teško odrediti da li ćemo ikada saznati ko je tačno ukrao informacije i gde su završile. Potpredsednik Facebook-a, Guy Rosen, izjavio je u petak da kompanija ne veruje da je ovaj napad povezan sa predstojećim izborima, ali osim što navodi da FBI istražuje, nije javno rekao ništa drugo o tome ko bi to mogao učiniti i zašto.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: