Cambridge Analytica mora da preda informacije o Facebook korisnicima

Cambridge Analytica skandal sa korišćenjem podataka Facebook korisnika po svemu sudeći se obio o glavu ovoj kompaniji. Iako su tehnički radili sve legalno, mada duboko nemoralno, kompanija već plaća visoku cenu špijuniranja korisnika.

PCPress.rs Image

Nakon što je kompanija Cambridge Analytica objavila bankrot zbog masovnog otkazivanja klijenata, sada su na red došli i zvanični organi država sa svojim zahtevima. Kompaniji je od naređeno da preda sve informacije o američkim građanima, što je i logično, zašto bi ih zadržali? To znači da bi Cambridge Analytica morala da preda podatke o milionima američkih građana koji su korišćeni u svrhu političke propagande za vreme predsedničkih izbora. Ukoliko kompanija ne ispuni zahtev u roku od 30 dana očekuje je kazna.

Milioni Facebook korisnika profilisano od strane Cambridge Analytica

Države poput SAD i UK su veoma zainteresovane za podatke jer ovaj način profilisanja građana može ozbiljno da ugrozi državnu bezbednost. Kako se pretpostavlja, Cambridge Analytica je izgradila profile za čak 240 miliona Amerikanaca! Zbog toga se pred Kongresom našao i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg, kako bi odgovorio na pitanja o zloupotrebi privatnosti korisnika. Odgovornost koju ima Facebook je predmet posebne istrage, ali u UK je fokus stavljen na konkretne podatke.

Pročitajte i:  Velika Britanija usvaja svoju verziju Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije

Sadašnji proces predaje informacija pokrenuo je profesor Carroll, koga je zanimalo na osnovu čega su profilisani građani. U martu prošle godine je poslao zahtev kompaniji za objavljivanjem na osnovu čega su prikupljane informacije. Dobio je odgovor da je fokus stavljen na set političkih kategorija kao što su kontrola oružja i nacionalna sigurnost.

PCPress.rs Image

Cambridge Analytica je propala, ali da li je jedini krivac?

Profesor je nakon toga pokrenuo pravni zahtev za dobijanjem više informacija jer je verovao da to nije kompletna slika. Cambridge Analytica se pre toga hvalila da je svaki glasač profilisan sa čak 5000 informacija. Kako je SCL Elections, kompanija zadužena za kontrolu Cambridge Analytica podataka, smeštena u Velikoj Britaniji, profesor je pokrenuo postupak pred Visokim sudom u Londonu.

Mediji u Britaniji očekuju da će ovaj postupak otkriti šta je kompanija radila sa informacijama, kao i odakle ih je dobijala. Očekuje se da će saslušanje na sudu biti održano u narednim mesecima. Ceo proces je počeo kada je otkriven Cambridge Analytica skandal od strane engleskih novinara, gde su menadžeri tajno snimljeni kako se hvale korišćenjem podataka korisnika. Pored toga ova kompanija je najavljivala i svoju kriptovalutu, ali od toga po svemu sudeći neće biti ništa. Ono što je sigurno je da će ovaj proces uticati na način na koji se koriste podaci korisnika u personalizovanom marketingu

Pročitajte i:  Meta se zatvara u Turskoj

Izvor: BBC

Facebook komentari: